Vegyes közlemények.

Full text search

Vegyes közlemények.
Mint közönségesen tudva van, Berlinben az ebekre, vagy is inkább azokra, kik ebeket tartanak, 1830. évben adót vetettek, de az ide vonatkozó magyar példabeszéd valóságának csökkenése még sem igen látható, mert az adórovatból kitünik, hogy 1845-ben az eb-adó 16,233 tallért jövedelmezett.
Konstantinápolyban a borzasztó rabnő-vásár a mult decemberben igen nagy forgalommal üzetett, ugyan is szokatlanul nagy számmal hoztak a trapezunti hajók cserkesznőket eladásra, az emlitett hónapban mintegy 370 adatott el, a legdrágább 45,000 piaszteren (mintegy 4500 fr.) kelt el. Tudni kell, hogy a muszka kormány nevében az illető tábornok a cserkeszek főnökeinek legujabban is kijelentette, miszerint az ennek utána is kész tűrni az emberkereskedést.
A zágrábi ujság 14 számában nagy örömmel hirdeti, miszerint az orosz császár erős parancsolatot bocsátott közre, mellynél fogva a kelettengeri tartományokban semmiféle pap vagy tanitó se alkalmaztathassék, ki az orosz nyelvet nem beszéli. És ez okból sok protestans egyház lelkipásztor nélkül van, mert a canditatusok között az orosz nyelvet beszélő egyének nem igen találkoznak.
Temesvárról irják, hogy ott januar elejétől fogva gőzfördő nyittatott, mellynek vezetése Wachtel Dávid orvos tanár urra van bizva.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi