Boucherie jelentése a földbe ásott fák eltartásáról.

Full text search

Boucherie jelentése a földbe ásott fák eltartásáról.
Azon közelményeim óta, mellyeket e tárgyban az academiának benyujtotta nehány évek multak el, mellyek alatt a fák eltarthatásáról megkezdett kisérleteimet soha félbe nem szakasztottam. Azon darabok, mellyeket mostan bemutatok az academiának, bizonyságot tesznek kitürésemről, s megerősitik elébbi kisérleteim eredményeit. Kisérleteimnek azon biztosságot és pontosságot akartam adni, a melly mulhatatlanul megkivántatik a számos nagy érdekekkel biró s különféle fanemeket használó műipar körében, s kivánsággal vártam azon alkalmat, mellyben sokféle fanemeket elkészithessenek, s azután azokat, a hirtelen romlásokat előidéző befolyásokat kitehessem.
Ezen alkalom ez előtt három évvel adta elő magát, midőn a tengerészet ministerétől azon megbizatást vettem, hogy a compiegne-i erdőkben fákat készitsek el. Az ottani eredmények azok, mellyekről közleményeimet előterjesztem. –
1842-ben november hónapban 100 darab különféle nemü fát vágattam, akkora hosszúságban, mint a vasutak küszöbeihez kivántatik.
Némellyeket közülök természeti állapotjokban hagytam.
Nagyobb részök azonban átalánosan, mentőszereknek használt folyadékokkal beitattatott.
Tiz darab közülök scak félig itattatott be hosszában, a nevezett folyadékokkal. Miután el voltak készitve, egy kőfallal körül keritett helyen, a mellém adott tengerészi biztos, az erdőfelvigyázó stb. jelenlétében földbe ásattak; a kisérlet idejéről, a fák minőségéről stb. jegyzőkönyv vétetett és három példányban készittetett el. Egy példány az erdőszeti felvigyázó kezében maradt, másik az uradalomnak adatott által, harmadik nálam hagyatott.
Három év multával 1845-dik eszt. november hónapjában a fentebb emlitettek, nem különben a compiegne-i polgármester és az oise-i hajózás főmérnökének jelenlétében a fák kiásatásához fogattam, melly alkalommal következő eredmények tüntek elő.
1) A természeti állapotjokban hagyott fák, mindenféle fanemből annyira megromlottak, hogy mind két végöknél , tompa eszközzel, kevés bajjal beléjök lehetett hatni, s az egész felületet könnyü erővel szétmorzsolni.
2) Az egészen elkészitett fák, tökéletesen romlatlanul maradtak, sőt úgy látszik, hogy földben létök ideje alatt még erősödtek is.
3) A félig elkészíttettek, mindenek felett a leghatározóbb eredményt adják. Minden bizonnyal az egyik és másik féldarab, ámbár ugynazon nemü és szerkezetü fából áll, a legfelötlőbb különséget tünteti elő; az elkészitett féldarab egészségesen maradt, s legalább is ugyan azon ellentálló erővel bir, mint a hasonfaju uj fa; a másik el nem készitett 356féldarab, legkisebb erő is szétmorzsoltatik, s rajta gomba és penészférgek tanyáznak.
Hogy ezen eredmények gyakorlati hasznairól meggyőzettessünk, elég leszen a következendő észrevételekre forditani figyelmünket.
Vaspályák épitésénél, például a küszöbök lerakásához eddig csak a cserfa derekának belmagvát lehetett használni, mivel másnemü fa, sőt a cserfának is külső felülete berakatása után csak hamar rothadásba megy által, mint ezt Belgiumban s másutt tett tapasztalatok bebizonyitották. Kisérleteim szerint már most többnyire majd mindenféle nemü fák és a cserfának külseje is ugyan azon szolgálatot teheti mint ennek belső magva, sőt az elkészitett fa még ezeknél is elsőbbséggel bir, mivel három évi elásatás után legkisebbé sem változott, noha a cserfa, ugyan azon körülmények között, mind erejében, mind tartósságában észrevehetőleg veszt.
Az előterjesztett eredményekből kitetszik, hogy belőlök a bányászatra és szőlőmivelésre mennyi haszon hárámolhatik; tudjuk ugyan is hogy szőlőkarókra és bányászati ácsmunkákra Francziaországban évenkint 10 millio frank megy fel. A félig készitett fadarabok fa-savannyal, az egészen elkészitettek részint rézvitriollal, részint fa-savannyal és sósavanyos mésszel, s a harmadik rendüek, highalvag (Quecksilber-sublimat) és konyhasó kettős savval itattatnak be.
A költség semmi esetben sem hág fölebb egy stére-n (Stére = 31 köb láb) 4 franknál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi