Deyeux olvasztó tégelyei.

Full text search

Deyeux olvasztó tégelyei.
Már régóta sokan ohajtottak ollyan olvasztó tégelyeket, mellyeknek használata meleltt ne legyen kitéve az öntőmüves azon veszélyeztetésnek, hogy az olvasztott ércz a tégely meghasadása vagy elrepedése miatt szerteszét omoljék.
E feladat megoldását nem lehetett tökéletesen elérni, annyira, hogy az olavsztó tégely határozatlan számu öntésekhez alkalmaztathassék. S valóban könnyü által látni, hogy ha a tégely egeszen olvaszthatatlanná s repeszthetetlenné téteknék is, utoljára még is elkopik, megvéknyul, s akkor a legkisebb koczczanásra is eltörnék. A feladatot tehát nem ezen szempontból kell tekinteni. Csak arról lehet szó, hogy ollyan tégelyek készitessenek, mellyek mindeddig szoktak használtatni.
Ezen korlátok közé szoritva is, a feladat megfejtése egyiránt a legérdekesebbek közé tartozik azoknak számában, a miket a leleményes emberi ész magának feltehet, annyival inkább, mivel sok ügyes iparosok és tudósok küzdelmeinek daczára, mindeddig feloldhatalanul maradt.
Deyeux ur, ki a vegyészeti tudományos világban már ez ideig szép hirt szerzett magának, ezen feladat megoldását tüzte ki tárgyul, hanem a felsőbb rangba helyezett vegyészek hidegsége, kik fáradozásainak eredményeit alig méltatták figyelemre, egész kedvét elvette.
Későbben az iparegyesületben felolvasott egyik emlékirat, sajnálkozó emlékezést tevén ezen feledékenységbe ment tárgyról, Deyeux ur ismét hozzáfogott elébbeni vizsgálataihoz, s egy ollyan készités nemét találta fel, melly a legnehézkesb s illetékesb öntők kivánatainak megfelel.
Látni kell az olvasztó tégelyek megrepedésének káros következményét, miképen piszkoltatik el az olvasztó katlan, miképen tömetik be az érczczel, minélfogva azt ujabban helyre kell hozni, ide járul a veszendőbe menő ércz, a napszámosok munkája, a tüzelőszer ára stb., hogy megitélhessük, milly nyugtalansággal várták az öntőművesek ezen feladat megoldatását, mellyet tárgyalunk. Egyik ezek közül igy nyilatkozott: „nehány garasunkba kerülnek ugymond a mostani kárhozatos tégelyek, hanem örömest adnék 10 frankot egyért, ha bizonyosan tudnám hogy haszonvehetők. Már pedig Deyeux ur tégelyei ezen árnál sokkal alacsonyabban állanak.
Bizonyosan tudjuk hogy Párisban egyik nagyobbszerü rézöntő gyárban Deyeux ur tégelyei leginkább 27-nál több öntést kiállanak.
Kiváltképen meg kell jegyeznünk azon eredményeket, mellyekhez a nevezett derék iparos jutott, hogy a különféle ércznemek olvasztásához megkivántató sajátságos tégelyeket tud késziteni, mellyek a kivánatnak teljes biztossággal megfelelnek. 530Ennek fogva más tégely kell a réznek, más az aczélnak más a vasnak. Tégelyeiben a vas minden olvasztó anyag hozzávétele nélkül megolvad. Sok bányász mérnökök és gyakorlat emberei kételkedtek ezen állitás valóságáról, s nem lehetett őket másképen meggyőzni, hanem az eredmény előmutatásával, miután a munkatételnél önmagok jelen voltak. –
–y.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi