Czéhegyleti szabályok:

Full text search

Czéhegyleti szabályok:
1) A czéhegylet czélja a barátságos s illedelmestársalgáspm lovóé. a,esterságelbemo tökélyesbülést előmozditani; e czélra minden városban, a különböző kézmüves mesterek egyesületté alakulandnak, számukhoz képest akár saját házat szerezni, akár olly helyet bérelni kellvén, mellyben mind gyülések, mind társalgás esetiben kényelmesen 1138mozoghassanak. E hely az egyesület sajátja, benne senki előjogot vagy kiváltságot nem követelhet.
2) A czéhegylet tagjainak becsületes magaviseletü, mesterségét jól értő egyéneknek kell lenni. Minél fogvást meg kivántatik, hogy a ki ez egyesület tagjává akar lenni, az becsületes magaviseletéről az egyesületet meggyőzze, és mesterségébeni jártasságát bebizonyitsa.
3) A czéhegyletnek tagja lehet valláskülönbség nélkül – izraelitákat kivéve – minden férfiu, ki a 2-dik pont értelmében kifogást nem szenvedhet.
4) A czéhegylet tagjának hibátlan remeket kell felmutatnia, s azt maga készitse.
5) A czéhegylet előjárói és választottsága fogják a remekdarabot meghatározni; a végre pedig, hogy a remekelő maga késziti-e? idegen mesterségüekből rendel biztosokat, kik hiteles bizonyságot teendnek, a remek mikép történt elkészültéről.
6) Minden remeket a czéhegylet választottsága vizsgál, s itél meg; a helytelen remeket el nem fogadja, de mást készithet a remekelő, melly meglevén, ujra vizsgálat aláveendi a választottság, s felette titkosan szavazand. A helyes remek készitője mesterré azonnal elfogadtatik.
7) A választottság által elvetett remeket a remekelő a czéhegylet nagygyülése elibe terjesztheti, s ennek véghatározatára hagyandja.
8) Minden elfogadott remeket, a czéhegylet, az országos iparműkiállitásra tartozzék bemutatni, az el nem fogadottat pedig, ha ugy tetszik készitője bemutathatja, s ennek elitélésére bizhatja.
9) A czéhegylet által elvetett, azonban az iparműkiállitáson jutalomra méltatott remeket a czéhegylet tartozzék elfogadni, készitőjét az egyesületbe bevenni, köteles legyen azonban a kiállitó a czéhegylettől irott bizonyitványnyal igazolni, hogy a kiállitott mü, saját keze müve.
10) Az igy beremekelt egyén tartozzék 10 p.ftot lefizetni mesterdij fejében az egyesület pénztárába.
11) A ki magának mesteri just szerzett, szabad lészen egy vagy több inast egyszerre elfogadnia; az inasok azon időhöz lesznek kötve a tanitásra nézve, a mint mestereikkel szerződtek; szerződésük irásba foglalva az egyesület levéltárában fog tartatni.
12) Az inasok egyedül csak a mesterség körül foglalatoskodjanak.
13) Az inasnak mesterét semmi okon elhagyni nem szabad, panaszt tehetvén rövidsége esetében a czéh előjárójánál, a ki az inas panaszát meghallgatván, a dolgot a legközelebbi választottsági ülésig rendre igazitandja.
14) Az inas felfogadtatása alkalmával tartozik a czéhegylet pénztárába – szegődtetés fejében – 36 p. krt fizetni, melly alkalommal keresztelő-levelét is beadni köteles; melly is a levéltárban leend mig arra szüksége nem lesz.
15) Egy mesternek sem lesz szabad a másik mester inasát magához csábitani; mindazáltal ha az inas még mesteréhez be szegődve nem volna, s hajlama talán más mesterséghez inkább lenne, akkoron mesterének megjelentvén, ez tartozzék őt becsülettel hajlama után bocsátani, mindazáltal valami csáb ne mutassa magát, melly a gyermeket kezdett mesterségétől elvonja. Többnyire csak olly esetekben engedtessék meg, ha tudatlanul erejét muló mesterséghez 1139állott volna a fiu, vagy erőszakkal unszolták azon mesterséghez.
16) Eltelvén az inas ideje, legénynek csak ugy szabadul fel, ha mesterségébeni gyakorlottságának nyilvános jelét adja. Mire nézve a czéh előjárói elibe remeket szabnak, melylyet ő, mint afféle tanulótól telhetik, hibátlanul megcsinálni tartozik. Történvén azonban, hogy az inas tudatlannak találtatnék, ennek oka haladék nélkül megvizsgáltatik, s ha az sülne neki, hogy tanitó mestere hanyagsága miatt tudatlan, akkoron a választottság a fiut ugyan más mesterhez fogja adni tanulás végett, mesterét pedig 2 ftig marasztalja el. Miután pedig az inas magát elégségesnek érzendi a remeklésre, ujonnan jelentheti magát az egyesület előjárójánál, a ki is a gyermeket még egyszer megremekelteti, a midőn ha el fogadható remeket csinált, legénynyé fog felszabaditatni. Ellenkező esetben a szabadulás tőle végkép is megtagadtathatik.
17) Az igy megpróbált, s jónak találtatott inas szabadulási dij fejében 36 p. krt tartozik az egylet pénztárába fizetni, miután bármilly öreg legényhez is hasonló leend.
18) A legény vándorolni köteles leend, vándorévekhez azonban kötve nem lészen, csak hogy tanuló helyétől legalább is annyira távozzék, hogy minden jeles ünnepeken szülei látogatására haza rándulni ne igen kivánkozzék. A vándorlás alatt iparkodjék magát annyira kiképezni, hogy ő is tanithasson mást.
19) Vándorkönyvet az egyesület saját tanitványinak a legjutányosabban ad, a főmester mindazáltal a pecsétütésért 3 p. krt vehessen.
20) A legényt az egyesület főmestere fogja munkába küldeni, szabad lesz mindazáltal a legénynek, a főmester tudtával, azon mesterhez munkába menni, a kihez leginkább hajlandó.
21) Tartozzék mind a mester, mind a legény legalább 3 hónapig egymással beérni. Elegendő ok adván azonban elő magát, 14 napi felmondás után egymást elhagyhatják.
22) A korhelykedés, mint nemtelen, a czéhegylet elvével ellenkező tény tilalmas, melly is az egyesület őrmesterei által lehetőleg akadályoztatni fog; az ellenszegülő, többször korhelységben talált legényt az egyesületi gyülés fogja pénzbeli elmarasztalásra kárhoztatni. A korhelységet csupán a dolog tevő napok elvesztegetésére értvén.
23) Minden mesterlegénynek bérét, kinek kinek mesterségéhez képest a törvényhatóság fogja meg határozni, melylyen mind legényeknek, mind pedig mestereknek meg kell nyugodni.
24) Minden legény béréből, tartozik mestere hetenkint 2 p. krt letartóztatni, ezt a pénztárnoknak beadni, a ki is szoros számadás mellett a pénztárba teendi. Az igy öszvegyült pénz beteg legények gyámolitására stb. ef. forditandó.
25) A vándorlott legény, ha becsületes magaviseletéről hiteles bizonyitványnyal el van látva, mesterré akárhol lehet ugyan, de még is ha idegen helyen akar megtelepülni, tartozik azon czéhegylettől is bizonyitványt mutatni a hol felszabadult. Illy bizonyitvány nélkül idegen helyen senki el nem fogadtatik.
114026) A fentebbi szabályok értelmében mesterré lett egyén a gyülésekben szavazattal birand: a hol is őrizkedni fog minden tag az illedelem korlátin tul lépni. Ha még is történnék ki magának talán mások felett előjogot gyakorolni vakmerősködnék, helytelen viseletével az egyesület tekintetének ártana, s a biztos által magát rendre igazitatni még sem engedné, az illyen a szabályok 2-dik pontja értelmében az egyesületből ki is zárathatik.
27) A czéhegylet 4-szer tart naggyülést az év négy kántora szerint, e gyülésekben tétetnek le az ugy nevezett kántor-dijak, minden mester 24 p.krt. A gyülést mindenkor hat nappal előbb fogja a főmester az egyesületi ház falára függesztett táblán közhirré tenni.
28) E gyüléseken a jelenlevők határozandnak.
29) Választottsági gyülés minden hónapban tartatik, de a biztos mindenkor értesitve legyen arról. A választottsági gyülés határozatit tartozik a nagy gyülés elibé terjeszteni, a hol is hitelesitve, jegyzőkönyvbe iktattatnak.
30) A választottsági tagoknak gyüléseikből elmaradni, vagy a gyülés bevégezteig eltávozni nem szabad.
31) Biztost, minden czéhegylethez a megye fog kinevezni; ez hivatalát holtig meg fogja tartani és fizetést huz, mit szinte a megye határozand meg. A biztos joga a választottsági gyülést meg, vagy nem tarthatni, minden esetben a gyüléseken elnökösködni, a tárgyalandónak irányt adni, a gyülés határozatát kimondani, a vélemények meghasonlása esetiben döntő szavazattal birni, a rendetlenkedőket meginteni, s a gyüléseken a jó rendet feltartani.
32) A biztos fog tisztujitást tartani, ő jelel ki minden hivatalra 3 egyént, ezekből a tagok választanak titkos szavazattal. Tisztujitás minden harmadik évben tartatik. –
33) A czéhegylet hivatalnokai következők: egy főmester, két igazgató, három jegyző, egy pénztárnok, egy könyv- és levéltárnok, négy őrmester, 40 választottsági tag.
34) A czéhegylet jövedelmei, s költségeiről a biztos, vagy főmester kivánságára, öt egyesületi tag jelenlétében, a pénztárnok akármelly bizonytalan időben is tartozik számot adni, s ha a pénztár állapota rendetlen volna, az a legközelebbi, vagy rögtön tartandó választottsági gyülésben kiegyenlitendő – a szükség ugy hozván magával – törvény utján is. A pénztárnok, személye mellé hiteles kezest is tartozik állitani. (Vége következik.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi