Pinel módszere, Dextrint (arabiai mézga pótlója) burgonya-keményitőből késziteni.

Full text search

Pinel módszere, Dextrint (arabiai mézga pótlója) burgonya-keményitőből késziteni.
Azon módszer, mellyre londoni vegyész James Pinel magának majus 1-jén 1845-ben kirekesztő szabaditékot adatott, s miszerint savanyok által Dextrint lehet előállitani, mindennemü, kiváltképen pedig a burgonyalisztre alkalmazható, s a nyeremény a kartonnyomdákban s mindenféle kelmék csinozásában, a festék-süritéshez használandó arabiai mézga helyét pótolja.
Ezen mézga következőképen gyártatik: 1 pint salétromsavanyt és 1/8ad rész pint sósavanyt öszve kell keverni 200 pint folyó vizzel, s annyi keményitő lisztet kell hozzá tenni, a mennyi szükséges, hogy belőle tészta képeztessék; azután 1141az egész öszvegyúratik s kétóráig nyugalomban hagyatik; ezen idő után a tésztát gondosan köpükbe (Kufe) kell rakni, mellyek ugy vannak elkészitve, hogy a viz lefuthasson. Miután a tészta eléggé kicsepegett apró gomolyákba (Klumpen) felosztatik, ezek száraz szobában padokra rakatnak, s ott hagyatnak mindaddig, mig tökéletesen kiszáradtak; a kiszáradt tészta porrá morzsoltatik, s ez a por ismét száraz szobába padokra rakatik, mellynek hév mérsékletét első nap 30o másik nap 52o harmad nap 70o fokra kell emelni R. szerint. Ezen kiszáritás után a port meg kell hűteni és szitán által leereszteni, azután sütő kemenczébe vinni, mellynek melege 120o–140o R-ig emeltessék, igy kisüttetvén kész a használatra. Hogy meggyőzettessünk, ha a készitési munkálat folyama jól ment-e véghez, a porból valami keveset tiszta vizhez vegyitünk, mellyben könnyen fel kell oldatnia a nélkül, hogy üledéket hagyjon.
Hogy a nyert mézgát gumó alakban állitsuk elő, melly szinére s általlátszóságára a természetes mézgához hasonló, azt a szabadalmazott feltaláló, miután a kemenczéből kivétetett s megszitáltatott, annyi vizzel vegyiti, a mennyi elégséges, hogy tésztává váljék, s e közben 1 rész salétromsavanyhoz 400 rész vizet tesz. A jól öszvekevert tésztát réz serpenyőkbe 3/4-edrész hüvelyknyi rétegekben teregeti el s 93o–120o R. mérsékletig befütött sütő kemenczékben megszáritja. Mihelyt megkeményedett, kiszedetik a kemenczéből szabad levegőre, s használatra készen van.
Ha ollyan lisztet vagy keményitő lisztet használunk, melly rosz készités miatt szürke szint vett fel, akkor 1/8-adrész sósavany helyett ugyan annyi kénsavanyt kell vennünk, ennek hatása által az idegen anyagok a jó lisztől eltávolittatnak; a többi bánásmód egyébiránt ugyan az marad.
–y.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi