Néhány nap Graetzben.

Full text search

Néhány nap Graetzben.
Valahányszor külföldön ollyasmit látok, mi hazánkban nincsen, pedig könnyen lehetne; valahányszor tapasztalnom kell, mennyire hátravagyunk, és előbbre haladási igyekezetünkben az istenadta mindenféle viszonyok kivülről, belül pedig az ég átkaként erőnket szétszaggató, a legjobb lelket is elzsibbasztó irigykedő egyenetlenség, még mind ezeken felül családi körökbe tanyát ütött pazarlási őrültség, hajunknál fogvást visszatartóztatnak, mindannyiszor lelkemben elelszomorodom, elvesztem hitemet s reményemet a jobb jövendőhöz. Igy szomorodtam most is el, midőn legjobb kedélylyel a német mezei gazdák és erdészek X-ik gyülekezetére némi stájer intézetek megtekintése, s több német notabilitásokkali megismerkedés tekintetéből Graetzbe utaztam.
Utam oda Győrön, Sopronyon át Németujhelyre vitt, utközben mennyire a gyorskocsi gyorsatlansága engedhette, láttam szederfákkal körülültetett, szépen mivelt, nagy terjedésü szántóföldeket, csinos gazdasági épületeket, láttam egyik nagy celebritásunk javadalmaihoz tartozó sváb faluban takarosan tiszta pórházakat, mint tanujeleit a jobbágyok jó karbani létüknek s vagyonosságuknak, mind ennek nem örülni lehetetlen volt; de láttam ugyan ott bent a faluban, az országut mellett, egy ronda vendégfogadót, piszkosabb nála tán Orczy Lőrincz – a költő – bugáczi csárdája lehetett, a fogadós pedig német, e fajnak ugyan csinosságot, a vendégfogadóságra nagyon is alkalmas fürgeséget szeretünk tulajdonitani, meglehet, de itt ép nem találtam. Tervemben volt ott meghálni, a földes ur szép parkját, palotáját megtekinteni, de a hotel rondasága elrettentett, elszomoritott, a tovább utazásra kényszeritett. A falu nevét – elfeledém.
Németujhelytől Glognitzig vasuton folytatám utamat, onnét postakocsin át a Szemering hegygerinczen a remek mivuton Murzzuschlágig. Itt egyébkor ismét vasutra száll az utás, de most a nem rég viharzott felhőszakadás annyira megrongálja a vaspályát, hogy annak sok helyen nyoma sem látszik, Kinbergig kénytelen valék postán utamat folytatni, csak itt szállhaték ismét vasutra, honnét nyilsebességgel vágtatánk be négy óra alatt Graetzbe.
A regényes stájer föld, és a szép Graetz ismertetését másokra bizom, én csak némelly részletek, ugymint a mezei gazdák ottani X-ik gyülekezete és némi iparos intézkedések megemlitésével foglalatoskodom.
Sept. 14-kén és a következő napokon Graetzben összegyült a német szövetség nagyobb s kisebb tartományaiból, magyar és más országokból 1500-nál több mezei gazda, erdőmivelő, és a két tudomány más több kedvelői, volt köztük több német notabilitás; u. m.:
1) A földmivelési szakban: Jánso cs. kir. főherczeg. Ki nem ismeri e népszerü herczeget? miénk is ő, magyar királyi herczeg is ő. Ki nem magasztalja házias erényeit? dicsőiti a genie és a technica mezején szerzett roppant tudományát. A bókolás nem jellemem, sem a hizelgés, de itt nagy tisztelettel kalapot emelek s mélyen meghajtom magamat. Elnöke, lelkes vezetője volt ő a gyülekezetnek, a ki csak őt látja, szólani hallja, meghódoland neki, s meghódolt kétségtelenül az egész gyülekezet; – Mandel Lajos báró, Stajerben nagybirtoku ur, másod elnöke a gyülekezetnek; Colloredo-Manssfeld Ferdinand gróf a cs. kir. mezei gazdasági egyesület elnöke; Weckherlin Ágoston Sigmaringen fejedelmi b. t. tanácsos; Elbrichhausen Frigyes, báró a badeni nagy herczeg b. t. tanácsosa, Kleist-Tikow Eduárd báró birtokos Pomeraniában; Waniek József gazdasági tanácsos 1417Morvában; Hirschfeld Vilmos földbirtokos Holsteinban; Jepe Károly gazdasági tanácsos Mecklenburgban; Oschenbauer János, szinte az Csehországban; Okel Eduard ugyan az Poroszországban; Lumbe József a prágai egyetemnél tanár; Niedhammer Julius bajor statustanácsos; Crusius Vilmos birtokos szászföldön; Burghausen Frigyes gróf porosz királyi kamarás, Dr. glasz Julius birtokos Szász-Lausitzben.
2) A statusgazdászatban. Closen Károly b., bajor földbirtokos, Reventlov Ernő gróf, földbirtokos Holsteinban; Fischer Lőrincz, herczeg oldenburgi status tanácsos, Albrecht Vilmos, herczeg nassaui kormány tanácsos; Dr. Hlubek Ferencz, mezei gazdászati tanár Graetzben, ,Ökonomische Neuigkeiten und Verhandlungen’ czimü folyóirat szerkesztője, és a gyülekezet első jegyzője; Mentzel Oswald porosz királyi t. tanácsos, Dr. Grawelt Frigyes porosz királyi törv. sz. tanácsos.
3) Barmászatban: Dr. Heine Rudolf, szász mezei gazdasági egyesület titkára, Dr. Kreutzer János, ugyan az Bavariában.
IV. Erdőszetben. Pannevitz Julius, porosz királyi főerdőmester, Berlepsch Ágoston, szász királyi financz tanácsos s több mások.
Szembeötlő az, hogy a németség legnagyobb hivatalnokai, s földbirtokosai a mezei gazdaságban, s azzal egybe kapcsolt tudományokban mind betanult tapasztalt és jártas férfiak, elszomorodva ezt a mieinkről épen nem állithatjuk. Ott t. i. a németföldön a földbirtokos érdekében áll a mienknél jobbadán soványabb s kisebb birtokában a legokszerűbb gazdálkodást kifejtve jövedelmét a lehető legnagyobb fokra emelni, s miért is azon kivül hogy gyermekeit Németország legjobb gazdasági intézeteiben két három évig tanittatja, a tapasztalás-szerezhetés végett, nem otthon a házi tüzhelynél tartja, hanem pár évre egy más jó hirben és névben álló mezei gazdához – mint gazdatisztet – beszegődteti, hol az ifiu német ur a takarékos háztartáshoz, okszerü mezei gazdálkodáshoz szokva, s betanulva tapasztalt földmivelővé válik, mint ollyan tér vissza az atyai házhoz. Nincs természetesebb tehát, mintha majd átveszi az ősi kis birtokot, azt folytonosan jól mivelni is tudja; ha atyává leend, gyermekeit is a magáéhoz hasonló nevelésben részesiti, igy nemzedékről nemzedékre átszármazik a mezei gazdálkodás, és a német urnak vérévé válik a takarékosság. Ez nincs igy nálunk magyaroknál, a magyar nemes született mezei gazda, de az ide vonatkozó tudományokból mitsem tanul, mi természetesebb, tehát minthogy átalában – keveset kivéve – hitvány mezei gazda leend. Az atyai háznál pedig mitsem látván egyebet pazar fényüzésnél, s hivalkodó időtöltésnél, ő sem leend jobb atyjánál. Ha átveszi az atyai birtokot, azt sem tudja mikor vagy hogyan kell szántani, kénytelen jószágát a gazdatisztre bizni, szerencséje, ha ez tapasztalt gazda s egyenes jellemü férjfiu – de minő ritkaság e nálunk –! nem csoda tehát ha ferdén megy nála minden. Ott a németalföldön igen ritka eset: a földbirtokos eladósodása, vagy megbukása, az ősi kis birtok uriásan eltartja a tulajdonost, holott nálunk napi renden van a földbirtokosok eladósodása s tönkre jutása. – Ezen nincs mit csudálkozni, de elszomorodni igen, mert nem látunk példát hazánkban, hogy birtokosaink, s azok gyermekei más kárán okulnának, a kisebb birtokosok majmolva a nagyobbak fényüzését 1418és gazdálkodási okszerütlenségét, ezek is, amazok is mintegy megbűvölve feltartózhatlanul besodortatnak az elaljasodás örvényébe! nincs sehol készület, komolyan elszánt akarat a roszat gyökerestől kiirtani.
Áll gazdasági egyesületünk, de nincs kivánt sikere, mert tagjai már elégnek tartják az évi járandóságot befizetni, vagy be sem fizetni, s minden a megrögzött rosznál marad, nem elég a földet jól mivelni, ahhoz még takarékos háztartás is szükséges, de ez általában hiányos nálunk. Ez oldalról nagyobb veszély fenyegeti hazánkat, s nemzetiségünket, mint érte hajdan Sajónál s Mohácsnál. A két gyász helyen csak részletesen sujtott bennünket a vész, midőn most az elaljasodás, elkorcsosodás, elszegényülés vihara elözönleni készül hazánkban a karpátoktól, tengerünk partjáig? Ezreket dobunk ki a külföld bohózatának majmolására, s mellette egy gazdaképző intézet létesitésére segédkezet nyujtani vonakodunk!
De félre imez elszomoritó képekkel, forduljunk vidámabbakhoz, ezek ugyan csak külföldről mosolyognak felénk, intenek bennünket, ujjal mutatnak: mi tevők legyünk. Tekintsük legelőbb is a mezei gazdák Graetzben tartott X-dik gyülekezete foglalatosságainak rövid vázlatát, a mellynek tartalomdus leirását a nem sokára megjelenendő évkönyvekben olvashatjuk.
A gyülekezetbei iktatás dija 6 p. forint volt, a beirt igy fel lőn avatva, s jogositva a gyülekezet minden üléseibe megjelenhetni, és egyszersmind Graetznek minden nyilvános intézetei nyitvák előtte, veres szalagot viselt mindegyik öltönye gomblyukában illy fehér benyomattal: „Zehnte Versamlung deutscher Land- und Forst-Wirthe in Graetz 1846.
September 13-kán tisztelgések napja volt. Minket magyarokat Ürményi Ferencz korona őr ő nagyméltósága mutatott be az elnök főherczegnek, mindnyájan magyar diszköntösben voltunk, mi szeretjük külföldön is bebizonyitani, hogy mi pompakedvelő sujtásos ázsiai faj vagyunk!*
Kik külföld előtt a magyarnak nemzetisége iránti ragaszkodását tanusitják, csak köszönetet érdemelnek. Szerk.
Septemb. 14. 8. órakor d. e. (ott korábban szoktak az ülésekre felkelni mint nálunk, s pontosabban is, mert a kijelelt órában már tömve volt a terem,* a négy emeletes karzaton a hölgyek és más vegyes hallgatóság foglalt helyt) a coliseum gömbölded teremében nyitatott meg az első közgyülés. Az elnök főherczeg rövid velős beszéddel nyitá meg az ülést, a gyülekezetet szivesen fogadá ő cs. k. felsége, Stajerország, Graetz városa és a stajer mezei gazdasági egyesület nevében, kiterjeszkedett beszédében a stajer miveltség viszonyira, kifesté történetét a német mezei gazdák minden évbeni gyülekezetének, a mellynél is képviseltetnek az összes Németország gazdasági egyesületei, inditványba hozá egyszersmind, hogy ezután azok képviselőik által évenkint mindarról rövid jelentést tétessenek, a mi egy év lefolyta alatt a földmivelés és erdészet körében hasznos és jó történt, mik történtek továbbá az érdeklett országban a mezei gazdák kimiveltetése, és jobb karban helyheztetése tárgyában, hogy igy ez által az összes németség folytonos ösztönt érezzen a közhasznu ismeretek terjesztésére, mert csak ez fogja azt 1419eszközlésbe hozni, hogy a német mezei gazdák ugyan azon egy czélt tüzendvén ki igyekezeteik tárgyává, a társas életben is az egyesülési szellem kötendi és tartandja őket össze stb.
Tartatnának csak az ülések olly gyakran mint bizonyos csücsülni szerető nemzetnél! Szerk.
Ezután Burghaus gróf emelt szót, s háromszoros köszönetet szavazni inditványozott: legelőbb is ő felségének, ki most már másod izben megengedni méltoztatott, hogy országaiban gyülekezzenek össze a német mezei gazdák, továbbá János főherczegnek, hogy ő fensége a X-dik gyülekezet elnökségét felvállalni kegyeskedett, végre a mások elnökségnek, és a két ügyviselő jegyzőnek.
Szóltak még többen is, szóltak azon sorozatban, a mint magukat feljegyeztették, a szólni kivánó a szószékre lépett fel, onnét tette előadásait állva, e szabály alapul csak az elnökség volt kivéve.
Végre felszólitá az elnök főherczeg a gyülekezetet, képezzenek az alapszabályok szerint szakosztályokat, válasszák meg elnökeiket és titkárjaikat, ugy is lőn, a kirendelt teremekbe vonulának s megválaszták a választandókat. Hat szakosztályra u. m. I-ső Földmivelés. II. Marhatenyésztés. III. Technikai müvesség. IV. Erdőszet. V. Bor- és Gyümölcs-termesztés. VI. A természeti tudományok, – oszlott a gyülekezet, a tagok abban vehetének részt, mellybe hajlamaik vonzották, volt pedig szakosztályi ülés minden reggel 7 órától, 12-tőig. Tárgyai vitatkozásoknak már jóval azelőtt hirlapok utján közhirré tétettek, magyar lapjainkban is olvashatók valának, azokat itt előhozni felesleges, lehet hogy azokat majd egyszer emlitésbe hozom a vitatkozások eredményével együtt. A szakülések végzetével vette kezdetét a közülés, tartott gyakran három óráig is, itt minden nap felolvastattak a szavok jegyzőkönyvei, s a megvitatott tárgyak feletti jelentések, a mellyekhez a közülésekben is még szólni akárkinek lehetett. Szóltak sokan, többnyire szakértőleg, véleményét, ki akarta irásból is olvashatta. Kinek előadását a gyülekezet figyelemre nem méltatta, lőn biz ott is zaj és mozgás, a minek az elnökség azzal vetett véget, hogy megkérdezé a hallgatóságot, valjon nem kivánják e a jelen értekezést inkább nyomtatásban megolvasni? mire igennel felelt a hallgatóság, ekkor a szóló tisztelettel meghajtván magát, a szószékről lelépett.*
Ez már a bóktannak igen hasznos eszközlése. Be sokszor jó volna alkalmazni. Szerk.
A magyar mezei gazdaság kitünőleg volt képviselve, mert voltak ott jó hirü mezei gazdáink, ott volt t. i. Ürményi Ferencz korona őr ő nagyméltósága, ott Károlyi György, Festetics Vincze grófok, Horhy M., Haeuffel János, Török János, Horváth T. Szendrey, Bujanovits Edvard, Tanárky s többen, de organumok nem volt, mert közülök senki sem szólott, volt pedig több tárgy, u. m. marhatenyésztés, bor és kukoricza termesztés, mellyekhez ők is szakértőleg szólhattak volna, annál is inkább, mert e tárgyban hallánk előadásokat, mellyekből megtudhattuk, hogy a német gazdáknak kevés fogalmuk van nagyobbszerü marhatenyésztésünkről; majd mit sem tudnak a kukoricza-termesztésről, de gazdáink hallgattak, mert a mit a gazdasági egyesület igen buzgó, a német gazdák előtt is köz szeretetben álló titkára Török János ur az utósó közgyülésen mondott, midőn t. i. a magyar gazdasági 1420egyesület oklevelét János főherczeg ő fenségének, mint tiszt. tagnak átnyujtá, nem a szőnyegen forgó kérdésekhez szólott, a mit mondott és valóban szépen mondott, az inkább üdvezlése volt a magas tagnak, és a német mezei gazdákra vonatkozólag pedig igen jól sikerült captatio benevolentiae, a szóló megéljeneztetett, minden oldalról barátságos kézszoritásokkal idvezeltetett, de mind e mellett a magyar mezei gazdászat Graetzben organummal nem igen birt*.
Bizony sajnos!
(Folytatása köv.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi