Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
Figyelmeztetés a magyar orvosok és természetvizsgálók Kassa-eperjesi nagy gyülésében kitüzött pályakérdésre. Kubinyi Ágoston ő nagysága a magyar orvosok és természetvizsgálók Kassa-Eperjesen tartott nagygyülése alkalmával az állat-, élet- s növénytani szakgyülésben egy pályakérdést hozott ajánlatba, melly a közgyülésben is elfogadtatván, ezennel közzé tétetik. A pályakérdés következő:
Kell-e, lehet-e, s tanácsos-e némelly állatokat gazdaság-, egészség- és kényelmünk tekintetéből kiirtani vagy kevesbiteni? s ha igen, mellyek azok? s mi módon irtathatnak ki, különösen a két magyar hazát tekintve.
A feleletek beküldendők lesznek 1848-dik évi május első napjáig a kir. magyar természettudományi társulat elnökéhez Pestre bérmentesen, idegen kézzel irva, lapozva, bekötve, s a szokott mód szerint jeligés levelkékkel ellátva. A természettudományi társulat a bejött munkákat megbirálván, a bejött pénzösszeg két-harmada a legjobbnak itélt munkának, egyharmada pedig a másodrangúnak fog az 1848-dik évben tartandó magyar orvosok és természetvizsgálók kilenczedik nagygyülésén jutalmúl adatni.
Ezen pályakérdésre eddigelé következő adakozások történtek: Kubinyi Ágoston ajánlott 6 aranyat, gróf Andrássy György 10 aranyat, Pulszky Ferencz 1 aranyat, gr. Kemény József 5 pftot, Mayer István esztergomi tanár, Marczényi Mátyás hittanár, Romer Florián pozsonyi academiai tanár, Gross Fridrik, Török János, Fogarassy Mihály cz. püspök egy egy aranyat, összesen tehát bejött eddig 23 darab arany és 5 pengő forint.
Dr. Török József,
mint a term. tud. társulat titoknoka.
A pesti műegyesület részéről. Az 1846. évre kiadott műlap nyomatai immár az egyesület kezeihez jutván, a t. cz. egyesületi tagok ezennel tisztelettel felszólittatnak, hogy azoknak átvételéről (bold. Klausz A. L. a városi szinház épületbeni tükörraktárában) az illető 1846. évi részvény visszaadása mellett, rendelkezni méltóztassanak. Egyszersmind az eddigi t. cz. részvényesek, és ezen egyesületbe lépni kivánó minden műkedvelők tisztelettel megkéretnek, hogy az ez idei műlap átvétele alkalmával az iránt nyilatkozni sziveskednének, valjon egy vagy három évre akarnak e az egyesületbe lépni, hogy igy azok, kik az alapszabályok értelmében három évre aláirnak, azon szembetünő nyereségben részesüljenek, miszerint részvényük a megvásárlott képek kijátszásánál két számmal játszik, és az egylet rendes 1421tagjaivá lesznek, noha részvény-dijaikat nem egyszerre az aláirt 3 évre, hanem minden évre egyenkint 5 pftjával, s mindenkor csak a műlap kiszolgáltatása alkalmával kötelesek letenni. Ugyan is a méltányosság kivánata az, hogy azon tagok, kiknek adományára az egyesület 3 évre biztosan számolhat, és kik az egylet pénzértéki állapotjának fenmaradásában sikeritőbb részt vesznek, különös nyereségben is részesüljenek. Az ez idei sorsolásban kihuzott nyeremények a részvényesek nyomtatott névsorában foglaltatnak. Közli Ritter Sándor, egyesületi titkár.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi