Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
Dunaparti mozgalom, folyó hó 5–12eig jögg a gőzösökkel felülről Pestre 742, s ment Pestről felfelé 511 személy, lefelé azonban mind gőzösök, mind másféle hajók készülőben vannak, de indulni nem mernek, mivel a jég állásáról semmi bizonyost sem hallhatni. Felülről egyébiránt, bár a vásár ritka és igen rosz, edény, kosár, dézsa, hordó, pálinka s másféle árukkal 23, fával pedig 4 hajó érkezett.
Vasuton az említett idő alatt jöttek Pestre 1151, mentek Pestről Váczfelé 943-an.
348Folyó hó reggeli 6 órakor Budán a Krisztinavárosban vigyázatlanság miatt tűz ütött ki, s két ház megégett; csak a csendes időnek köszönhetni, hogy a tűz a sürű házak közt tetemesebb kárt nem tett. Ugyanazon nap Pesten is az uj piaczon egy boltban tüz ütött ki, t. i. a másik boltból kijövő kályha pléhcsője körül selyem s gyapjukelmék rakatván le a cső melegsége miatt meggyuladtak s több száz forintnyi áru elégett.
Mult héten a retek-utczában egy korcsmában a rendőrség 11 férfi és 6 némber, mind ismeretes veszedelmes vásári rablót, s tolvajt fogott el, – pénz midnyájoknál elég volt, némellyek a náluk volt generalis kulcsokat elhányták, s egész elszántsággal ellenszegültek, de sikerü nélkül, mert a rendőrség rajtok erőt vett, s megkötözve vitettek a várshozhoz, hol alkalmasint hosszabb időre kapnak szállást, mert ugy is mindnyájan már Pestről több izben kiparancsolt tolvajok.
Az 1838-ki árviz emlékére folyó hó 14-kén reggeli 6 órától esteli 7-ig tartatik a parochialis egyházban az imádság.
A boldogult Nádor emlékére a magyar polgár őrhad 300 p. forintot ajánlott.
A polgári kórházban jelenleg 703 beteg van, a fiókkórházban 22, s ezen kívül azon helyet is, mellyet a nőegyesület a Leopold-templom mellett a szállás nélkülieknek háló helyül bérlett ki, a kórházba nem férő betegek számára használják; az inség növekszik, az utczai koldulást már szinte lehetetlen eltiltani, az utczákról már vittek a kórházba több éhen halt, vagy megfagyott embert.
A „Budapesti Hiradó” és testvére a „Pesther Zeitung” egyik közelebbi számában azt hirdeti, hogy a magyar kereskedelmi társaság fenállását kortesek közbe jöttével végezték el; mit ezennel legyen szabad hamisnak nyilvánitni.
Vásárunk nagyon silány, csak panaszt hallani mindenfelől. Az eredményről majd tüzetesen szólandunk.
Az ideiglenes német szinház fölépittetése Forstnak a maga költségén a helytartó tanácsnál is megengedtetett, de azon különbséggel, hogy nem a választó polgárság által kijelölt szénpiaczon, hanem a tanács által javaslott ujpiaczon fog épitetni. E hir annyiban örvendetes, minthogy ez intézkedésbő a piacz csinosulását, tisztaságát és szépülését bizton várhatni, már csak az által is, hogy a dísztelen vásárbódék onnan elköltözendnek, és máshová szoktattatnak. Bár ezen Noththeatert a nagy piaczon egy nagy nemzeti opera-ház váltaná fel! – Beh oda illenék! –
A nádori palota tetemes költséggel, 186,000 pfttal, illő diszbe fog helyeztetni. Mi ezzel szép reményeket kötünk össze minden tekintetben. E hon és nemzet nemtője lebegjen állandóan fölötte. –
A Magyar Gazda 21-dik, és collegája a Budapesti Hiradó 558-dik számában a Magyar gazdasági egyesület Magyarország gazdasági egyesületének neveztetik. Adja isten, hogy jó omen legyen e czimváltoztatás. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi