Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
Dunaparti mozgalom. F. hó 3–9 mentek Pestről fölfelé 1254, lefelé 649; jött felülről Pestre 1293, alulról 811 személy. A pesti részen ment 29 üres hajó, 3 fával, 7 különféle élelmi szerrel s butorral, a budai részen: 9 hajó gabonával, 3 fával, 2 vegyes élelmi szerekkel, 3 üresen. – Itt megemlítendő, hogy a bécsi gőzhajótársaság tisztviselőit most is csak azon szellem lelkesiti, mint a mult évben. Akkor nem sokat gondoltak a nemzetiséggel: most sem; akkor nem sokat törődlek a közönséggel: most sem. Clark hidépitő mérnök ur a napokban egyik tisztjét a gőzhajótársaság itteni igazgatójához azon kéréssel küldé, hogy lenne szives egy másnap elutazandó angolnak az óbudai hajóépitő műhelybe bebocsátási jegyet adni; igazgató ur azonban szives volt Clark ur kérését megtagadni s emberét szokott gorombasággal elutasitni, pedig Clark ur akkor ha a gőzösön nagyobb mozgonyuk s gépek érkeznek, azok kiszállitására mindig a legnagyobb készséggel ingyen szokott ahhoz 485értőket adni. Ha Clark ur iránt, kire a gőzhajótársaság sokszor rászorul, illy kevés figyelmet tanusit az igazgató, mit várhat akkor más tőle?
Vasuton. f. hó 3–9 jöttek Pestre 3206-an; mentek Váczfelé 3042-en, – Pilis nevü mozgony a vasuthoz megérkezett. A Henth, Borsod, és Nyitra nevü mozgonyok használata, a kellő próbatétel után, a helytartótanács által megengedtetett.
Piaczi mozgalom. Apr. 3–9 hoztak a vidékiek hetivásárra 204 mázsa sertéshust és 193 db bárányt; szalonna fontja 36–42 kr., sertéshusé 22–26 kr. Bárány párja 7 ft 12 kr. – 8 ft. Borjuhus fontja 36–42. kr. A liszt és kenyér ismét drágult.
Mészárszékügy. Apr. 3–9. levágatott Pesten 52 mészárszékben 416 db ökör, 21 db tehén, 278 db borju. Maradt vágó marha 2121 darab. A most levágott marhák számát az előbbiekkel összehasonlitva, napjában 20 dbbal kevesebbet vágnak le, mint ezelőtt, mi szinte a nagy szükséget és pénztelenséget mutatja.
A Zrinyi-utcza kövezését folytatják, s igy Pestnek megint egy jól kövezett utczájával lesz több; a halpiaczot is kövezik, s a halász-czéh a tanácshoz folyamodott, hogy azon piacz közepin egy kutat állithasson, melly a piacznak is díszére szolgálna, s egyszersmind szükség esetén tüzveszély alkalmával némi segitséget is nyujthatna. Reménylhető, hogy a tanács meg fogja a kért engedélyt adni.
A némikép használható tótokat, kiket magános ember gyengeségökért munkára csak ritkán vesz fel, a város látja el munkával a lóvásártér melletti piaczon, hol a gödröket töltögetik s az egész helyet kiegyenlitgetik. Az ételen kivül naponkint 6 pkrt kapnak, de ezt csak akkor kapják kezökbe, ha vagy másutt munkába állhatnak, vagy hazájokba viszszatérnek. Számok már 60–70-re megy.
A kórházak ugy megteltek, hogy a város ismét egy uj fiók-kórházat volt kénytelen nyitni a kerepesi-uton, s a városi kórházakban jelenleg 800–900 beteg ápoltatik.
A hagymáz mind a kórházakban, mind a városban fenyegetőbb alakot vesz magára; már többeket elragadt; a polgári kórházban 6 orvos beteg; Flór kórházi orvos a hagymázból szerencsésen felgyógyult. E veszedelmes, s az orvosi tudományt eddigelé kijátszott nyavalya áldozatja lett Piscovich János orvos tudor is, Pest városa főorvosa, s a polgári kórház igazgatója f. hó 6-kán élte 41-dik évében. A szenvedő emberiség segélyre mindig kész, s meleg keblü barátja hivatása s kötelessége lelkismeretes teljesitésének esett áldozatul. Béke poraira!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi