Vegyes közlemények.

Full text search

Vegyes közlemények.
A szerb nyelvészi társulat Belgrádban a fejedelemtől uj szerkezetet kapott; e társulat czélja a nyelvmivelése és terjesztése; a bel- és külföldi tudós tagok gondosan ápolandják ez intézetet, és könyveket s iratokat szerb nyelven adnak ki. A fejedelem kedves kötetességének ismeri e társulat pénzkiadásait viselni.
A honti iskolamesterek olvasó egyesületet állitottak, mellynek czélja a szláv irodalom emelése. Az egyletet az elnök tót beszéddel nyitotta meg, a tárgyalás tót volt, a jegyzőkönyv tótul vitetett, és az egylet iránya egészen tót, mint a nemzeti tanitókhoz és tótokhoz illik – jegyzi meg egy tót ujság.
Vakok és siketnémák közös nevelése. Az „Ost és West” folyóirat e dolgot illetőleg figyelmre méltó javaslatot tesz: Ha ugymond a vakok és siketnémák együtt neveltetnének és képeztetnének az életre, az életet mint kettőjöknek sokkal könnyebbé, sőt kellemessé is lehetne tenni. Ez első tekintetre különösnek látszik, de már gyakran, különösen Schweiczban, megtörtént, és az abból származó haszon tetemes: 1) mindkettőnek csak egy igazgatóság kell, és kevesebb helyre van szüksége, mintha külön vannak választva; 2) czélszerü rendezés mellett a tanitó a siketnémák fárasztó oktatása után némi megujulást talál a vakok tanitásánál; 3) több tárgyat, mint nyelvtant, helyesirást, természeti történetét és természettant közösen tanithatni, ha a padok ugy rendezvék, hogy a siketnémák a tanitó szemébe nézhetnek, a vakok pedig őt hallhatják, miáltal több tanitót nélkülözhetni; 4) az eszközöltetik általa, hogy a siketnémák és vakok megelégültebben élnek, mivel magát mindenik boldogabbnak tartja, egymáson segitnek, egymást gyámolják; a siketnémák jobban tanulnak a szájról olvasni és mindketten szorgalmasabbak, erkölcsösebbek lesznek, mivel nemes vetélkedés támad köztük, hogy egymást, felülmulhassák. A legnagyobb haszon azonban az, hogy a vakok a siketnémák segitségével könnyebben átélhetik az életet. A példabeszéd is azt mondja: ha a vak a sántát viszi, mindketten haladnak.
Orosz kivitel. Odessa öszves kivitele f. év első felében a Journal d’ Odessa-tól 16,863,950 ezüst rubelre tétetik, vagy is 8,996,473 rubellel többre mint 1846 első felében. A kivitel főtárgyai voltak: 1,240,354 1/2 csetwer buza, 179,662 1/2 cs. rozs, 63,975 1/2 cs. lenmag, 44,98 pud gyapju, és 209,754 pud fagygyu.
Neckar folyónak iszapját, melly a torkolatnál már ártalmas lett, a kormány tisztitatja. – Kinek ne jutna eszébe Szulina!
Öngyilkosság Dániában. Dániában a 10 évet meghaladt halottak közül minden 60-dik öngyilkos. A férfi öngyilkosok aránya ugy áll a némberekéhez mint 3:1. Jelesül ez arány a fővárosban nagyon felötlőleg észrevehető, 1142hol aránylag legtöbb öngyilkosság történik. Kopenhagában minden 10 évet meghaladott férfi közül a 25-dik öngyilkos. Az öngyilkosok kivégzési eszköze közt leggyakoribb a felakasztás: az öngyilkosok kétharmada felakasztja magát.
Az idei szükség a Bajor kormányt következő 3 rendelmény hozatalára birta. Az elsőben a községek magtárak épitésére szólitatnak fel, mellyekből szükség idején a szegényebbek ellátathassanak; a másodikban tiltatik a lábon álló gabona eladása; s megerősitetnek az uzsora ellen hozott törvények; a harmadik a pékekről szól. E rendelmény szerint minden pék tartozik házánál környéke szükségeihez mért mennyiségü jó és romlatlan lisztet tartani. A barna kenyér csak miután a kemenczéből kiszedve 24 óráig állott, adathatik el. Többi pontjai e rendelménynek a kenyér minőségéről, mennyiségéről, eladásáról, s a hatóságok által intézendő vizsgálódásokról szól. –
Figyelmeztetés a festett czukorsütemények iránt. Bécsi hirek szerint zöldre festett czukorsütemények által ismét több mérgezési eset tünt elő. – Vegytanilag megvizsgáltatván e festék, benne réz és egérkő-(arsenik) részek találtattak. A czukrászok azzal mentik magokot, hogy a Scheele által feltalált Mitiszölden kivül nem birnak más festékkel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi