A) Technicai oldal.

Full text search

A) Technicai oldal.
a) Hol vágják és készitik az erdélyi tutajokat? Legelőbb is ezen kérdés ötlik fel ezen tárgy körül, mire röviden: a Magyarhonba leuszó s Erdélyben is maradó tutajokat készitik nemes Gyergyó, szék és nemes Torda megyének Gyergyó felé nyult havasain, melly havasok a kárpátoknak Magyarhon, Bukovina és Moldva felől ide hozzánk nyuló ágait teszik, a Gyergyóiaknak megfogyván már havasaik a görgényi dominium Gyergyó felé nyuló havasaiból is vesznek fát, tutajnak valót.
b) Mikor? A tutaj-gerendák megvágásának ideje majus két utó és junius két első hete. Ezen időben minden tutaj-gerendának való fát levágnak, s meghántanak; de a fa hegyét nem vágják el, mert csak igy szárad jól ki, s igy áll a fa őszig. – October és november hónapban a szép gerendának valót elvagdalják, s egyszersmind utak mellé eresztgetik, hogy majd télen szánnal Maros mellé huzathassák. – Hasonlóan a havasi patakokon levő fűrészmalmokon metszett deszkákat is télben hordják elő. – Azonban 1203a vágás és előhordás korán sem olly könnyű munka, mint azt egyelőre gondolni lehet. Tömérdek sok fáradság és izzadságba kerül csak a gerendáknak megvágása is, s azoknak a sok veszélyes járatlan, nyaktörő helyeken való összehuozatása, eresztgetése a havas távol helyeiről – mivel már a Maroshoz közel nem igen lehet szép és jó fát kapni – a veszélynek nem is képzelhető nemeivel van összekötve.
A gyergyói székelyek a tutaj-gerendát két oldalra kifaragják, a vármegyei készitők, csak egy oldalát. Különbség van még a gyergyói és megyei tutaj között abban is, hogy a gyergyói fenyő tisztább, gyérebb a topliczainál; nem olly bogos, s igy könnyebben hasadó; ezekből aztán Aradon, Lippán zsindelyt és deszkát készitenek. – A topliczai fa keményebb, bogosabb, tehát kemény gerendáknak jobb, mint amaz emlitett gyergyói.
b) Vizre szállitás.
Kora tavaszszal mihelyt a jég eltakarodik, a tutajt azonnal „bekötik”, azaz, a gerendákat egymás mellé illesztve, lánczczal összekötözve, két végöket egy 6–8 hüvelyknyi vastag gerendácskához szegzik vastag szegekkel, elébb a nagy szálak két végén a kis kereszt gerendácskának helyet róván. – Ezen műtét két gerendán (=ászok) esik meg, mellyről aztán a tutaj vizre taszittatik. Mint csak nem minden kereskedésnél, ugy itten is esnek némi csalások. Midőn a tutajt „bekötik” a görbe gerendát a hajlásnál félig berovják, hogy törjék egyenesre, a rovott felét alól forditván, az odvas fáknak végét pedig kitoldják ép favéggel, – a fa csunya felét hasonlóan alól forditják – mind ezeket csak akkor lehet észre venni, midőn a tutaj már czélra feldolgoztatandó.
d) A tutajok hossza, szélessége és neve.
A gyergyói tutaj hossza nagyobbrészint 6 öl, van 6 1/2 öles is, a megyei tutajé 7 öl, de már most készitenek 8–9, sőt 10 öleseket is.
Egy tutaj áll 9–11 és 12 szál fából, de lehet látni 7 fából állót is, 8 fából levő pedig elég van, ennél fogva tehát a tutaj szélessége mértékszeres függésben van a gerendák vastagságával. – „Nagy tutaj” két német ölnél (12 láb) nem keskenyebb, de annál mindig több. Igy van, egy fás, két fás, háromfás tutaj, azaz, ez igy értendő: hogy ha a két öles deszka végén, melly a tutajon keresztül tétetik a többi deszkák alapjául, tul még egy, vagy két, vagy három gerenda van, azt nevezik annyi fás tutajnak. – Sokszor akkora szál gerendákat kötnek egy tutajba, hogy 9 illyen fa szinte 3 német öl szélességet teszen.
Aztán az illyen tutaj neve közönségesen „Nagy-Tutaj” s egyszersmind ez egy „fertály” tutaj is. – Négy illyen teszen egy egész tutajt, de a mellyeket csak Maros-Vásárhelyen alól Malomfalvánál kötnek össze, kettőt egymás mellé s két illyen párt egymás után, – mivel csak itt leszen a Maros vize akkora, hogy rajta egész tutaj mehessen. – A legnagyobb tutaj neve:
Duláb. Ez a legnagyobb s vastagabb faragatlan gerendákból áll, szerkezete nem ugy van mint a többi tutajoké, – a gerendák töve egy felől van mind téve, s ez által egyik vége szélesebb, mint a másik, keskeny vége a vizen előljő, – régen nem igen terhelték, de most ezt is még jobban megrakják deszkával, mint a többit, a havasból az illyen dulábot három kemény legény kormányozza ki, kettő 1204a szélesebb végén állván, egy dulábban van 6–10 szál gerenda, – mellyek 8 ölesnél nem kurtábbak, hanem néha 12 öles hosszak is. –
Kaula = apró, hitvány, bogos gerendákból összeállitott tutajocska, tüzifával terhelve, s maga is annak használandó.
Zsupos tutajoknak nevezik azon kisebb gerendákból szerkezett tutajokat, mellyeket czirével, csapkarókkal s faragott léczekkel terhelnek, ezek többnyire csak Maros-Vásárhelyig menendők.
Drányicza tutajok; ezek a legkövérebb vörös fenyőből hasgatott, s kádár müveknek való, egy-egy öles hasábokból összeállitott tutajok. Szerkezetök igy van: 6–8 hasáb egy táblába van kötve, s 7–8 illyen tábla egymás után, és mellé, s igy képeznek egy tutajt, – nagyon sajátszerü menete van ennek, mint a kigyó hajlik és emelkedik a Maros hullámi után, ezek csak Szász-Régenig jőnek. – Vannak még:
Kis-Deszka-tutajok, két öles táblákba téve, és három illyen tábla összekötve teszen egy tutajt. – Vanvak továbbá császári
Nagy-Deszka-tutajok, – Ezeket Tordamegye Toplicza nevü helységének havasain levő császári fürészeken vágott 8–12 öles hosszu, 10–16 hüvelyk széles, – és 3–6 hüv. fokos deszkából készitik, – melylyekből aztán a maros-portusi hajógyárban sóshajókat készitenek. – És utoljára, vannak még 5 öles hosszu, 6 hüv. átmérőjü gömbölyü fábol készült ugyan császári tutajok, ugyan az emlitett portusi császári hajó-gyár számára. Mindezen anyagokért a kir. kamara taxát fizet a topliczai birtokosságnak. –
e) Tutajok terhe. –
A kereskedésbe menő tutajokat terhelik 2 öles hoszszu, – egy láb széles, 1–1 1/2–2 hüv. fokosságu deszkákkal, – 100-tól fel 140 szálig. – Terhelik továbbá czirével, – szőlőkarókkal, tüzi- és eszközfákkal, léczekkel, s némellyeket zsindellyel, s még borszéki savanyu vizzel is. –
Jegyzés: Jöttek ollyan szavak elő eddig, mik nem tiszta magyar szavak, – vagy székely szók, s tehát nem mindenik megérthető magyarhonban, azért azokat ide teszem:
Czire = 6 öles hosszu s a nagyobb végén 3–4 hüvelyk átmérőjü, hántott gömbölyü fenyő rudak tömege. – Item: apro ág, vagy vessző; „Ne czirézz lovak előtt” = ne jár vesszővel a lovak előtt, azaz ne verj feléjök. – Székely szó, – és mondat. –
Csap karó = a nagy fenyő fának lenyesett ága, – szőlő-karónak igen jó, mikor lenyesik görbe, de a napon kiegyenesül. –
Duláb; Oláh szó, láttuk értelmét.
Kaula: Oláh szó, láttuk értelmét.
Drányicza: székely szó, olly apró lemezeket jelent fából, mint a cserép-zsindely. –
Apacsin = mint kormányrud a tutajon.
Ragy; a gátakon lezuhanó Maros viznek felhabzása.
Zsupos tutaj. Azért mondják annak, hogy az ezeket hozó székelyek tarisnyájokra egy kéve zsupot tesznek, hogy meg ne ázzék. –
Lombosy.
(Folyt. köv.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi