AMERIKA.

Full text search

AMERIKA.
Az egyesült statusok és Mexikó közti ellenségeskedésnek mult junius hó 19-én véget vetett a queretaroi congressus. „A békekötés, mind a mellett is, hogy a kisebbség a terem odahagyásával fenyegetődzött, a követi táblán 25 szótöbbséggel ment keresztül, s hihetőleg a határozatot a senatus is magaévá teendi.
New-Yorkban a cahrtisták ügye igen jól halad. Az irlandi ügyben a gyülések nagyon népesek és hevesek. Emmot fegyver s más harczi szerek szolgáltatására buzditja s szólitja a népet, Keown pedig azt jegyzi meg, hogy az amerikai egyesült statusok egyes egyéneinek nem törvényellenes Irland függetlensége mellett Angolország ellen harczolni. Az ennek folytán kibocsátott aláirási ivek nagy lelkesedéssel fogadtatnak.
Ny. Indiában is mozgalom mutatkozik: ugyanis több gyarmat, kereskedelmét, Europa példájára, védeszközök által, szélesebb és biztosabb alapra törekszik fektetni. Az e végett szerkesztett petito és bill olly tulzó, miszerint alig hihető, hogy az ország azokat elfogadja. Jamica a többi közt azt kivánja, hogy a czukornak Angliába vitele minden más országokból eltiltassék, gyarmati portékákra nézve pedig a vám alább szállittassék, Dmerara pedig még tovább menvén, az adó általános leebb szállitását kivánja.
Hogy illy körülmények közt conservativ politicával nem lehet boldogulni, mindenki láthatja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi