A kisebb bankjegyek iránt.

Full text search

A kisebb bankjegyek iránt.
Tudosíttatik a közönség, miként a magyar kétforintos bankjegyek immár forgásba bocsáttattak; s azoknak a vidékeken is forgalomba hozatalára minden lehető intézkedések megtétettek. – Ezen jegyek forgalma naponkint 35–40 ezer frttal szapoíttatik; s még e hónap folytán az egyforintos magyar bankjegyek is kibocsáttatnak.
Nehogy pedig a bécsi egy- és kétforintos bankjegyeknek a közpénztárakbani el nem fogadása – mellyre az austriai pénzügyministerium hasonló tilalma által valánk kényszeritve – az alacson nyerészkedés által arra zsákmányoltassék ki, hogy a néptől ezen bankjegyeket névszerinti érétéken alúl összevásárolja: ezennel minden hatóságok felszólítatnak, ismerjék kötelességöknek a népet. felvilágosítani, hogy ezen tilalom a magán-forgalomra ki nem terjed, s hogy a kereskedő világban az folyvást teljes értékben elfogadtatik, sőt a pesti kereskedelem bank akként is intézkedett, hogy pénztárában ezen bécsi kisebb bankjegyek 5–10 ftosokra (melylyek közpénztárainkban is folyvást elfogadtatnak) felváltathassanak.
Hasonló felváltás történik a budai fiók beváltó hivatalban; a fővárosi hatóság pedig magyar 2 ftos bankjegyekkel elláttatott a végett, hogy a nép austriai egy– és kétforintos jegyit ezekkel felcserélhesse.
Egyébiránt küldettek magyar bankjegyek a táborokba, a bányász vidékekre; adatott a banknak, a vasút– és gőzhajótársaságoknak, s naponként a kincstár részéről annyi fizetések történnek, miszerint biztosak lehetünk, hogy egy pár hét alatt ezen jegyek egész országban kellőleg elterjedendnek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi