EGY SZLÁV TUDÓS VÉLEMÉNYE A PANSLAVISMUSRÓL.

Full text search

EGY SZLÁV TUDÓS VÉLEMÉNYE A PANSLAVISMUSRÓL.
Nemzeteknek szintugy, mint egyeseknek életében megvan minden kornak a maga sajátsága, s minden korban van valami tisztán álló, vagy még homályborította czél melly felé a nemzeti élet fejlődése gravitál.
A kor, mellyben mi élünk, ugy látszik, hogy Europa legtöbb népénél, kisebb vagy nagyobb mértékben, a népjogokért s nemzetiségi önállásért küzdésnek ideje.
A szláv eredetű népek roppant tömegében, már több évvel ez előtt megkezdődék a nemzeti eszmélet s fejlődés lassú processusa. Hazánkban pedig, midőn minden, ki száját felnyitni képes, jogokért kiált, a szláv népek nemzetiségi mozgalmai mindinkább europai fontosságuakká lőnek; s valljon e mozgalmak kiket érdekelnek közelebbről, mint minket magyarokat?
Ezért hát nem leend épen érdektelen egy szláv tudósnak, Kaulfussnak, a panslavismusróli véleményét mutatványul és tájékoztatásul előadni, azon munkája után, mellynek czime:”Sie Slaven in de ältesten Zeiten bis Samo. Berlin. 1842.
„Ki a szellemi érettségnek bizonyos fokára még el nem jutott, annak élete vagy a vak történet önkényének, vagy azok részakaratu számításainak van kitéve, kik az ő gyengeségét önző czéllal használni szeretik, s csak több oldalú kiképzettség elérése után lehet fellépnie ugy, mint saját jellemű s önálló egyéniség. Ekkor már nem azok, kikhez eddigelé kapcsolva volt, s nem is a régi szokások jegyzik ki előtte az útat, mellyen járnia kell, hanem szabad elhatárzása”.
„Ezen igazság, miként egyesek, ugy nemzetek életére nézve is rendületeln bizonysággal bír. – Mennél szellemdúsabb valamelyik nép, annál inkább látható a saját és határozott jellem, életének megnyilvánulásában. Már nem függ többé egyedül az éghajlattól, általában lakföldének természeti sajátosságaitól, nem játék tárgya többé a szomszéd népek; hanem az önszabadság teremt neki egy kijegyzett helyet a világtörténetek mezején. Igy nyer a nép historiai jelentőséget, hasonlóvá lévé egy palasticai képhez, melyek vonásain sajátságos szép és mély gondolatok türköződnek”:
„A szlávokat jelenleg épen nem nézhetjük ugy, mint világtörténeti jelentőségű népet; mert Oroszországot e részben lehetetlen ily tekintenünk, mint a szlávság képviselőjét, minthogy egy mechanicus állodalom s egy organicus népélet közt olly nagy ellentét van, mit a hégeli dialectica sem lenne képes kiegyenlíteni. Fájdalommal ismerik el as szlávok e helyzetöket, a mint ez a szerbek, lengyelek és litvánok népdalaiból s a legnagyobb slávisták irataiból nyilvánvaló”.
„A balsors ápolója a szellemnek, s közös szenvedések egyre közelebb hozzák a szíveket. Igy nyujtanak jobbot egymásnak az előbb ellenséges szláv néptestvérek; igy képződik mindinkább a panslavizsmus eszméje, mellyet Oroszország örömest táplál, hogy a hegemoniát kezébe ragadván, nyugot felé tehessen előlépéseket”.
’Ámde sok évtizednek, vagy évszázadnak is kell még addig elmulni, míg a szláv népek egyetemes életéről helyesen és méltán csak szót is emelhetnénk. Mert eltekintve a szláv népek historiai s geographiai viszonyainak olly nagy különbözésén, lényeges válaszfalat látunk a közöttök divatozó négyféle alphabetumban is, a cyrill-, a glagolit–, a latin– és gótfélében’.
„Másik választófal közöttök a vallások különbözése. A görög catholicus, római catholicus, protestens és magomedán vallások olly feszült és ellenséges viszonyokat szűlnek a szlávok közt, milylyet egy népnél sem Európában. Az ábrándozó és képmutató orosz pópa, a fanatismust – mit olly gyakran cseréltek már fel a patriotismussal – annyira táplálja híveiben, hogy azokban a vallási és politicai orthodoxia szinte egygyé lesz. A mahomedán bosznyák kevélyen tekint le a keresztyén szlávra, a s közönséges lengyel catholicus, protestáns polgártársát annyira utálja, hogy azt nemztőből valónak nem is tartja”.
„Bár elismerjük is azonban egy felől a nehézségeket, melylyekkel a pansslavismus eszméjének meg kell küzdeni, míg a neki megfelelő test kiképződik: de másfelől a németektől jogtalanságúl veszszük, hogy ők a szlávokat e részben annyira szeretik gúnyolni. Mindenesetre bohóság volna, ha a slavismus illetéktelen határukig terjeszkedni. E részben is, miként általában minden nyelvi nemzetiségi viszonyok, bármelly statusban a majoritásnak kell eldöntő erővel birni, még pedig a szellemileg túlsúlylyal bíró majoritásnak”.
„A szlávok igyekezzenek a korszellemet elérni, s azzal folyvást haladván, a nyugoti népek miveltségéhez assimilálódni, hogy az angolok, francziák és németek európai vagy talán világszerü hatással bíró triarchiájába, majd egykor méltó tagúl ők is felvétethesessenek”.
Igy itélt Kaulfuss a panslavismusról még 1842-ben.
Ajánljuk az ő elveit szláv atyánkfiainak figyelmébe, kik honunkban és honunk körül, nemzetiségi önállóságukat a nyers erőszak s fegyver erejével, a magyar faj elnyomásával vagy épen kiirtásával akarják kivini.
Mi magyarok, kiknek azon szerencsét adá a népek istene, hogy mieink még a messze keletről hozott alkotmánynyal s nemzeti önállással léptek e haza földére, megtanúltuk e nemzeti kincseinket becsülni, s miként a mult nehéz századok folytán nem mulasztók el soha azoknak védelmeért életre halálra küzdeni: ugy most és bármikor nem késünk megmártani fegyverünket azok vérében, kik barbár őrültséggel támadják meg nemzeti önállóságunkat, melly a mult idők historiai dicsőségén s a legszorosabb igazság basisán nyugoszik.
Révész Imre

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi