AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Bécsi levelek. X. boldog gondtalanságban ..gatja magát vagy kétharmada a bécsieknek, miután a császár visszajött. „Ti híttatok engem, s én kötelességemnek tartottam visszajőni”, válaszolt ő felsége egy roppant dictióra, s még ..on nap az 5% kötelezvények 85 3/4–re rugtak, s a bécsi bank száz pengő forintot váltott fénye s huszasokra.
A schönbrunni kert, ember emlékezet óta nemvolt olly látogatot, mint mult vasárnap. A nép reggeltől késő délutánig ömlött ki, gyalog, kocsin és lóháton. A császár egyedűl járt köztük, nyájas szavakat és kézszorításokat osztogaotott jobbra balra. A …stitutionális polgárok tenger gyönyörűségben úszatka. Liesing, ..bling, Hitzing, Grinzing, Waidling, Maidlin, Sivering, Mödling, ..eising, Penzing, s még vagy féltuczat „kling” „ling”–nek kertei, pinczéi és grottái üresen állottak, s aki véletlenűl oda tévedt, há… helyett fizette meg a „Rechnung”–ot.
Az ünnepélyek, tisztelgések, fáklyás zenéknek és meneteknek vége hossza nincs. Egyik spectaculum űzi a másikat; tüdő és zseb alig birnak lélegzethez jutni. – Ugy látszik, a deákok is fel..adni hajlandók e közönsége sörömmámorban, az ujjongó és tolongó tömeg közt számos”calabreser” tünik fel. Tudva van pedig, hog ymult szmbaton a spalierben felállított nemeztőrség közt han.. „vivat”-ok helyett, egyedűl a deákok fogadák néma komolysággal a visszatért magas személyeket. – Mondják, hogy e demonstratio illető helyen nem téveszté el czélzott hatását!
Megjuhászodtak az ujságok is, s rószaszínű kedélyben parae…tálgatják magokat olvasóik előtt. Mademoiselle „Vidtorine” Párisba utazott, kelméket és szöveteket vásárolni a hau….cręme számára, őszi és téli saisonran. A cilinderkalapok i s megszaporodtak, feketeveresarany színek lassanként eltünedeznek, s néhány confiscált phisiognomia már bátrabban üti ki fejét.
Mondják, hogy a császár igen megkedvelte Hornbostel ministert; miért is az udvari cselédség már nagyon fintorítja orrát. Tehetetlen dühében rosz witzekkel boszulja meg magát. Egy udvarhölgy, ki mellett a minister Inssbruckban a királyi asztalnál ült, azt kérdezte tőle: „minő szinű selyemruhák lesznek télre divatban, s mennyibe kerül apjánl egy garnitur-re való szövet?” A minister apja t.i. selyemgyárnok, mi a tizenhat czímeres úrihölgy előtt, természetesen, megbocsáthatlan hiba!! Egy udvaroncz pedig szomorú képpel kért engedelmet a ministertől: „ne vegye neki rosz néven, hogy tőrténetesen gróffá született; iparkodni fog e születési mocskot a szabadság és egyenlőség szentelt vizével mielőbb lemosni.” – Igen valószínű, hogy Hornbostel, minden finom műveltsége mellett sem leend képes e csiszolt padolatu manoeuvre-ket azonnal parirozni, s ügyes keresztvágásokkal az agnolnasima ellent elnémítani; de, hiszen lesz elég ministeri phlegmája, hogy bizonyos kasztnak, utósó vonaglás s kétségbeesés közt, ernyedt ívhúrról röpített tompa nyilait nyugodtan hagyja lepattanni becsületes polgár melléről; és lesz annyi fonom tapintat és emberi szánakozó érzelme, hogy e „hochgeboren” népnek mulatságát el nem rontja.
A „Deutschcatholicismus” néhány nap óta proselitákat kezd vadászni Bécsben; Ronge mindennap váratik; addig gyülések és előtanácskozmányok tartatnak. Hiában, a bécsinek ezt is meg kell próbálni: hiszen azért revoltált, hogy ő is átélje; és tapasztalja mind azt, a min más népek, javukra–e vagy kárukra, az neki mindegy, már régen átestek.
A ’hohe Reichsversammlung’ pedig folytatja szónoki gyakorlatait; a közönség lassanként elmaradoz, mert otthon is unhatja magát. A gyülésnek legtöbb idejét csupán az interpellátiók özöne foglalja el. E mellett a ministerium legkényelmesebben éli világát. Annyit sem gondol ezen zaklatásokkal, mint cibini asszonyság az ujságirók paczkázásaival, szombaton a császári kiséretében ő is jelen volt, s a nép neki szintúgy vivátozott, mint a többinek.
Majdnem valamennyi interpellátióra e stereotyp válasz hallik a ministerpadról: „Ez nincs tudomásora; igyekezni fogok e dologról értesülni; ez ügyet éber figyelemmel fogom kisérni; e tárgynak bevégzését siettetni fogom; erre későbben fogok felelni; erre választ adni nem lehet stb. stb. és a ’hohe Reichsversammlung’ ebben tökéletesen megnyugszik; nem is akar ő komolyan más választ. Minden tag csak föl akarja egyszer száját nyitni azért a 200 pgő forint havi díjért, egy vagy két sor hamar be van tanulva; de a válaszszal szintolly keveset törődik, mint a közönség a karzaton, melly már el kezd ásítozni, mihelyest valamellyik minister fölkel s mondókáját elhebegi.F.
– Bécs, aug. 18. Tegnap egy vádlott lapszerkesztő nem volt képes a törvényszéknél megfizetni a sautiót, mi egy kis kravallra adott okot, vége az volt, hogy találkozott ember, ki lefizette helyette a 100 ftot. 24-kén kezdődnek a sajtó–perek s ha valahogy elmarasztaló ítélet hozatnék, alkalmasint kravall lesz belőle. – Bolognában két tiszt lövetett agyon lesből, mire Welden összelövette a várost; ez ismét coplicálja az olasz ügyeket. – Az országgyülés már megúnta az urbári discusssiót, pedig 60 szónok közől még csak 10 szólt. A ministerium, a mint hallom, de biztosan nem merem irni, életkérdést csinál abból, hogy kimondassék a kárpótlás, közbenvetőleg legyen mondva, olly ministerium, mellynek élete nincs, és nem is életre való, annak életkérdése nem is lehet – én azt hiszem, hogy csak akkor fogja életkérdésnek nyilatkoztatni, ha látja, hogy van többsége, a mi eddig bizonytalan s azért a ministerium is eddig melyen hallgat, s ki nem mondja vélekedését. – Legújabb hír, hogy itt a frankfurti baloldal gyámolítására aláirás útján adakozások gyüjtetnek, mellyet az aula már aláirt. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi