FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Paris. A külügyekkel foglalkozó bizottmányban Cavaignac tanácselnökhöz több kérdések intéztetvén az olasz ügyek iránt, jelesen: hogy mi tárgya s czélja van az Angliával közösen ajánlott közbenjárásnak Austria s Károly Albert irányában ? Cavaignac azt felelte, Franczia- s Olaszország érdekében fekszik a történt értekezéseket titokban tartani. – Kérdeztetett továbbá, ha valljon a közbenjáróság összehangzik-e a nemzeti gyülés Olaszország fölszabadítása iránt nyilvánitott akaratával? „A nemzeti gyülés akaratát – válaszolá Cavagnic – mindig szabályúl tartandom cselekvéseimben.“ És hozzá tevé, hogy mindig csak Francziaország érdeke és saját becsülete szerint szerint fog cselekedni. – Végre kérdezték, szándékszik-e háborút kezdeni az esetben, ha közbenjáróság semmi eredményre sem vihet ? Ő nagy reményét fejezé ki Angliával együtti törekvéseivel a békét helyreállítani, s csak végső esetben mondá magát késznek a háborúra. – A bizottmány e nyilatkozatot nagy helyesléssel fogadta.
A nemzeti gyülés néhány nap a sajtóvétségek büntetéséről szóló törvényjavaslattal foglalkozott, s azt minden érdekesb vita, vagy változtatás nélkül, úgy mint régebben közlöttünk, el is fogadta. Legtüzetesebb vitát a 3-ik czikk idézett elő, melly 3 honaptól 3 évig, s 300 frktól 6000-ig terjedhető büntetést szab azokra, kik a vallás, tulajdon és család sérthetetlenségét megtámadják. Proudhon erősen kikelt ellene, s kiváná, hogy a tulajdoniságot épen úgy lehessen vítatni, mint bármelly más társadalmi intézményt. – Sokan e törvény szigorú, s az általános szabadság eszméivel homlok-egyenest összeütköző rendeleteit vétkes merénynek fogják talán mondani a valódi democrat társaság életeleme ellen. – De ne feledjük uraim! hogy az absolut igazságokat, s szónoklati fényes elméleteket az eszélyes politicusnak mérlegbe kell vetnie a körülmények czélszerüségével, s az időszaki szükség követeléseivel. Mi nap Francziaországnak mindenek előtt nyugalomra van szüksége, minden forrongás, s újabb lázas kitörések szivéig fölhatnak a köztársaság életének. – És a franczia népnél nem is századok időköze szokott lenni a szónak és tettnek ; forradalmi izgatottságában pedig – minő jelenlegi állása – a szó már markolata a tettnek! – Ezért kell a kormánynak – s ezt eszélyesen teszi – mind azon tárgyak fölött a korlátlan s tulságig vitt szabad taglalást egy időre lehetetlenné tenni, mellyek – jól vagy rosszúl az ép a vita alapja – de csakugyan főtámaszáúl szolgálnak a társadalmi rendnek. Maga a köztársaság is csak ezen alapokon épitheti föl ma saját lakát. – Majd ha a kedélyek csillapulnak, a sajtó inkább eszmékre, mint szenvedélyekre fogja okoskodásait építeni, s a köztársaság mindenek előtt olly teljesen lesz biztosítva, hogy futó zavarok, s kipattogó szikrák tüzétől mitsem félhet, – akkor vissza kell adni a sajtó szabad vitatási jogát, mert e nélkül, nemcsak hogy nincs semminemű szabadság, de a társaság gátolva lenne saját tökélyülési czélja elérésében is. – Az egész törvény azért is – hasonlóul a sajtót illetővel – csak ideiglenes.
Az aug. 11-ki ülésben Mortimer-Ternaut azon inditványa tárgyaltatott, hogy a nem sokára vita alá kerülendő alkotmány csak háromszori felolvasás után fogadtassék el, s minden olvasás között legalább is 3 napi köz legyen. Az illető bizottmány ezt oda módosította, hogy a vitán egyszer már keresztűl ment alkotmány vissza fog útasíttatni a bizottmányhoz, s ez őt nap mulva azon módosításokkal terjesztendi gyülés elé, mellyeket szükségesnek fog vélni. E bizottmányi vélemény a gyülés által elfogadtatott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi