NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Aug. 14-kén tartatott Kölnben az úgy nevezett „Dombaufest.“ Az idén ezen ünnephez a legfényesebb készületeket tevék ; annál is inkább, minthogy most nemcsak a porosz király, hanem a birodalmi kormányzó és a frankfurti gyülésen levő képviselők nagyobb része is diszítsék azt jelenlétökkel. – A bir. kormányzó 13-kán érkezett meg, s a polgármester által tartott fogadtatási beszédre következőleg válaszolt : „Forró köszöntemet a szíves fogadásért ! Ön a kölni dómot a német egység jelképének mondá: az is, és maradjon is. Azon mű, mellyet Németország, a haza javára épitünk, nagy és óriási, miként az önök dómja. Szilárd akarat és derék munkások kivántatnak hozzá, kik minden egyes követ elkészítsenek, hogy a nagy egészhez illjék. Esedezzünk istenhez, hogy erőt adjon, hogy mindnyájan egyforma igyekezettel és tett erős kitüréssel munkáljunk rajta, hogy miként önök domja, erősen, mint a szikle támadjon egy egyesült, nagy és boldog Németország. Szíves köszönetemet még egyszer ismétlem s Köln városát üdvözlöm.“ A birodalmi kormányzónak egyszerű külseje (szürkés-barna paletot, széles karimáju fekete kalap, ) mindenki iránti nyájassága, s különösen az, hogy a reávárakozó kocsit el nem fogadva, gyalog ment végig a tömegek közt, őket szívesen üdvözölvén : mindenkit kitörő örömre ragadott.
A főünnep tulajdonkép 15-kén tartatott ; hosszas volna leirni mind azon díszmeneteket, társulatokat, és személyeket, kik benne részt vettek. – Zwirnernek, a dóm épitőmesterének az érsekhez intézett beszédéből, mint mi az ünnepelt vállalat némi ismertetésére szolgál, a következőket emeljük ki: „Mélly hódolattal adom át a beszentelésre ezen templomot, mellynek első alapkövét 600 évvel ezelőtt gróf Hochsteden Konrád érsek tevé le. – A különféle viszontagságok miatt megszakadt épitésre 1842-ben új időszak állott be, midőn királyunk IV. Fridrik Vilmos a déli kapuzat alapkövet letette. Királyi bőkezűséggel nyujtá azóta az épités folytatásához megkivántató segélyt, minek következtében szerencsések vagyunk az épités hatodik ünnepét megülhetni.
A további épitésre minden készen áll. – Egyik legfőbb dísze az egyháznak jelenleg Lajos bajor királynak ajándéka, a festett-üveg ablakok; mellyek egyszersmind ezen általunk már elveszettnek hitt művészet fényes teremtménye.
A porosz király fogadtatása a legfényesebb volt. Számos üdvözlő beszédet tartottak neki, mellyekben, valamint az azokra mondott válaszokban is a „német egység és kitürés“ volt a fő alapeszme. Az esti kivilágitásnál leginkább feltünt egy transparent János főherczegnek 1842-ben mondott toastjával: „sem Poroszország , sem Austria, egy egyesült Németország.“

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi