AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Osztrák o.gyülés. Sept 1. és 2. A jobbágyi viszonyok megszüntetésének ügyében szavazott az országgyülés. E szavazat a Lasserféle collectiv kérdések feloldásában nem tett változást, kivéve, hog a Bier- és Brantwienzwang megszüntetett; egébiránt a vita formalis kérdések felett folyt, és németellenzéki párt nem birt semmit kerezstülvinni; más részről az e párt és az ellenfél közti meghasonlás mind inkább növekedett. Nevezetesebb még ennél, hogy sept. 1-jén az ellenzékiek ki merték Latourt pisszegni, midőn a régi igazságtalan rendszert a bombaderek előléptetésében védelmezte. Tegnap Bach, igazságügyi minister, midőn arról volt szók, hogy az országgyülés proclamatiot bocsásson a néphez, egyszerre minden felszólítás nélkül felállott, és declarálta, hogyaz országgyülés nem igen közlekedhetik a néppel, hanem ez a ministerium feladata akkor leend, ha ő felsége majd a törvényt sancitonálta; szólott egszersmind arról, hogy az országgyülés azért hívatott össze hogy a trónnal egyezkedjék. A nép souverenitásának illy megtagadása lángba borítá az ellenzéket, melly azonban azonnal nem felelt, hanem tegnap estve tanácskozott-e tárgyban, a Kaiserin von Oesterreichba, és határozta, hogy jövő kedden (mert holnap ülés nem lesz) Bachot szavainak magyarázatára fogja felszólítani, és ha e magyarázat inyére nem lesz, bizalmatlansági votumot inditványoznad. Szerencsétlenségre, az ellenzék nem igen erős lábon áll; legnagyobb részét teszik az austriai németek, kiktől azonban a tyroli és sok steyer követ többnyire elpártol, némelly lengyelek, kik szintén ámbrá szavukat adják, már többször elpártoltak, és német-cseh követek; de valamint a másik pártnak, ennek sincs erőteljes vezetője; legügyesebb emberei, dr. Löhner és a prágai követ Borosch, azonban az előbbit is e napokban elhagyta ügessége, és nagyon tarthatni attól, hogy kedden a párt kudarczot fog vallani.
Bécsi börsetudósitás. Azon remény, hogy a két magyar minister jelenléte által a véres magyar-hovrát kérdés talán békés uton fog megoldatni, igen jó hatással volt a cursusokra, és pedig úgyannyira, hogy az új kölcsön kibocsáttatásának hiretése legkisebb káros befolyást sem gyakorlott rájok.
Prágából irják, hogy toscanai hadifoglyok szállittattnak keresztül Olaszországba austriai hadi foglyók kicserélése végett.
– A zsidóknak a választási és válszthatási jog elnökileg megadatott. Ez ellen néhány választó óvást tett, melly aláirás végett a választó heleken nyilvánosan kiétetett. A zsidók által eddigelé beadott szavazati jeygek egyelőre félretétettek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi