NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. aug. 29. A mai güylésben Eischmann Magyarországot illetőleg újólag interpellálta a külügyministert: iszonyuv reactiót látok, ugymond, közeledni. (Általános derültség, minthogy E. végtére reactiót lát. Tegel inditványa alkalmakor ugyanis szónok azt nyilvánitá, hogy ő nem lát reactiót, melly nyilatkozata őt gúny tárgyává tette. A baloldalról: tehát Eisemann is reactiót lát!) Volt idő, igy folytatja szónok beszédét, midőn egy ártatlan darabka papirban nem láttam reactiót, ki akkor tiszta üvegen nézett, nem láttá azt, de most látom. Igen tiszteletre méltó forrásból tudom, hogy 24,0100-nyi cseh lengyel és német sereg vonúl Olaszországba, hogy uganannyi horvátnak helyét töltse be, kik Jellacsich seregéhez fognak csatlakozni a végre, hogy Magyarország függetlensége ellen harczoljanak; mig a 12,000-ből álló magyar seregnek tiltva van Olaszországból visszatérni. Magyarországot tán csak megalázni akarják azonban az austriai ministerium ezen eseményeknek valószinüleg még csak kimeneteli lehetőségét sem ismeri. Magyarországgal kezdik, Németországgal fogják bevégezni. – Szónok hiteles forrásból tudja, hogy Windischgraetz, Radeczki és Jellacsich folytonos levelezésben vannak, s cselszövényeik lelke Hammerstein. Kivánja, hogy a bizottmány, inditványaira mielőbb adja be jelentését; ő minden ötödnap fogj sürgetni. Mig a középponti hatalom midnenfelé követket küld, Magyarországba még nincs küldve. Minden, Magyaroszág függetlenségének támogatásától függ. Épen azért, mert ott német elem veszélyzetik, szükséges, hogy követ küldessék oda; s ennek folytán kérdi a külügyministert, szándékozik-e a ministerium Pestre meghatalmazottat küldeni? Heckscher minister nem levén jelen az ülésben, az elnök kinyilatkoztatja, hogy az interpellatiót neki kézbesíteni fogja, egyszersmind nyilatkozatát kikérendi, hogy mkior kiván arra felelni.
Berlin sept. 1. A rendőri hatóság ma hozott itéletet Schram, Lowinson, Bauer Edgar és Eichler urak fölött, mint kik a rendőrségnek be nem jelentett népgyülésekben szónoklataikkal részt vettek. A három első vétkesnek találtatván, 5 tallérnyi pénzbirságban marasztattak el. Eichler, az ellene fölhozott bizonyítékok elégségeseknek nem találtatván, fölmentetett.
– A „Freiműhitge” frankfurti levelezője irja, hogy Heckert hiengenben újra elválasztották, ső hogy Austriában Kloster-Neuburg is őt választotta volna követének. Bizony Tamások vagyunk!
– Müncheni tudósitások szerint a király megparancsolta, hogy a kincstár állíttassék föl ismét s annak megekintése a közönségnek mielőbb engedtessék meg. Szegén müncheniek, csak nem találhatnak valami tartós anyagot a krawallra. Talán mégis legjobb lesz a sör-krawall mellett maradni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi