Belső-Szolnokból. Dézs, aug. 30-kán.

Full text search

Belső-Szolnokból. Dézs, aug. 30-kán.
Azon petitio, melly egy, Kolozsvártt felállítandó főtörvényszék tárgyáan iratott, megyei főbiránk Pataki Dániel által, azon felszólítással küldetett a szolgabirákhoz, miszerint „igyekezzenek járásukban mennél több aláirót szerezni”, s így a magánosok meggyőződését illető dolog hivatalos firma alatt rebbenetvén meg, derék főispánunk Vér Farkas a petitiót ez ösvénytől visszavétette, s ezúttal az merőben el is maradt. Főispánunk valóban egész lelkesedéssel viszi hivatalát. Első teendője volt székfoglalás után a megye minden falujából a pópákat maga elébe rendelni s nekiek meghagyni, hogy a közcsend fennmaradásáról fejükkel felelősek, és megyénkben az oláhság csendes. Nem tartunk semmi népzavartól. Csak a hivatalnokok közt volna kivánatos egy kis rendezés, hogy a főkezelőkben a nép ne zsákmányolóit, de boldogitóit lássa, s minden jól lesz. Ha tanácsolni szabd, azt tanácsolom új főispánunknak, mit Cicero Curiónak, a néptribunusnak, anácsolt: „tecum loquere, te adhibe in consilium, te audi, tibi ob-tempera; alteri, qui melius dare consilium possit, quam tu, non facile inveniri potest; – tibi vero ipsi certe nemo melius dabit.”
Megyénkben a hon szükségeire, mint hitelesen értesűlve vagyok, eddig egy mázsa ezüst s mintegy 3000 p.ft gyűlt össze. A lelkesedés a hon megmentéseért fölötte nagy, s ez egész Erdélyben igy van. Készek vagyunk tömegestől felkelni, minden vagyonunkat odaadni s hazánk önállását megmenteni. Inkább egy lábig elveszünk, de a meternich-féle ármányos politicának igája többé nyakunkat nyomni nem fogja. 300 esztendeig eleget görnyedtünk alatt. Érdemesek vagyunk a szabadságra, mert meg tudunk halni a szabadságért.
A Kossuth-lovagok, mint mondják, sűrűn szaporodnak. Várjuk a toborzókat városunkba is. A galog önkénytesek még mind köztünk toborzanak; sokan állanak be. Az ifjuság szinét a tanult s mivelt ifjuságot a lelkesedés már előre Kolozsvárra ragadta 272be, nem vártak ők toborzásra. Minő tisztek leendnek ezekből a felállítandó seregek élén!
„Mind férfi ez, mind bajnok ez,
Mind hű és hazafi,
Vérét, a hőt, a szent honért
Nem retteg ontani. Rend. levelező

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi