Krassónak.

Full text search

Krassónak.
Krassónak sept. 1jén kezdetét vett bizottmányi gyüléséből a nagy közönséget érdeklő tárgyak hiányában levén bátorkodom az olvasó figyelmét a harczok terére vezetni.
A Vrácsevgájnál táborzó lázongók aug 23-kán éjjel megbizottakat küldének Berlistye széléig, azzal fenyegetvén a magukhoz kihívott biró által a községet, miszerint ha még az nap magokat meg nem adják, a falut lángba borítják.
Kétségbeeséssel határos ijedelmek közt sietett a környékbeli nép tanácsért főbirájához, ki a rémültség színhelyein rögtön megjelenvén, sikerűle, a nép ijedtségét erélyes közbevetése s bátoritó buzdítgatásai által lehangolnia.
Ez útjában derék fősz. biránk, az exérsek Vrányucz községéhez intézett válaszlevelének jöve nyomába, mellyben megkösönvén az ügyök iránt biztosított rokonérzetet, lelkesítő szavakban hirdeti eljöttnek a magyarok kiirrtására kijelölt időt és alkalmat.
E csábirat előmozditója, a berlistyei biró, szöksében kerese ugyan menedéket, de elcsipetvén, a Temesvárott hasonló ügyek megbirálásával foglalkodó törvényszék elébe állíttatott.
A fejértemplomi még meglevő egyetlen malmot, a városi tekintélyes erővel körülvett ráczok aug. 24-én fölgyujtván, a városnak aközlekedés minden oldalróli elzárása által czélba vett meghódítandása tekintetéből, a ki- s bejuthatást tettleg, és erélysen gátolák, elannyira, hogy Blomberg ezredes is Verseczről csak erős fedezet alatt mehetett be Fejértemplomba.
Ez idő alatt gróf Nugent és Meierhoffer belgrádi consul, Blomberggeli értekzeés végett a ráczok táborába érkezvén, jónak vélték a béke föltételeivül a fejértemplomi hősök lefegyverzését, fegyvereink átadását, a magyar katonaság onnani kiparancsolását, – más szavakkal Fejértemplomnak szép móddali föladását, – tűzni ki; ügyetlenül összeférczelt ebbeli számitásuk azonban Blomberg s Vitalis honvédőrnagy által meghiúsíttatott.
Aug. 26-kán a rablók e megyebeli Moldovabányát ismét megrohanván fölgyújtották és teljesen kirabolták, mit elvinni képesek nem vlának, semmivé tevék, németeket irgalom nélkül fölkonczolák, a pinczék tartalmait elfolyaták, s határt nem ismerő illyetén leggaládabb garázdálkodásuk undok pályájának e bűnterhes pontján sem bírva megállapodhatni, a mélyen alásüllyedett gaz hitetlenek a legszentebb tárgyak megfertőzésétől sem iszonyodván vissza, berohanának az isten házába, hol a legvadabb barbársággal a szent képekre lődözni, a szentséget a sanctuariumból kivenni, azt földhöz sújtani, összezőzni, s azután fölperzselni, a miseruhákat gúnyosan magukra ölteni, s bennök az utczán tánczolni nem borzadának.
A meggyilkolt németeket szalmába burkoltan elégették, egynek pedig nyakát lemetszvén, mellére feszületet tevének és föliáltanak: „ha német isten vagy, segits hiveden” mindezekhez hogy a förtelemnek fenebb vázolt képe tökéletesen kiegészíttessék, még azt hozzá kell tennem, miszerint a rablók saját hitsorsosaik temploma iránt sem viseltetvén kiméletel, ezt is gyalázatosan kirabolák.
A minapában az exérsek is hasonló gyalázatos váddal lépe föl ellenünkben, e kettő között azonban léneges külömnbség, a mennyiben ez valósággal megtörtént aljas tény, amaz pedig alávaló rágalom, hazug koholmány!
24-ik óta az eddig kimélt oláhokat is minden irgalom nélkül öldösik.
Azok kik mezitláb vagy öltözködötten bár, de mindenöket martalékul hátrahagyva, futásban keresve s találva menedéket, szabadulhatának, örülnek, hogy legalább éltöket mentheték meg.
A pillanatnyi győzelem édes mámorából azonban csakhamar – 2-kán – keserűen ocsúdtaták ki a gazokat a kassai rettenthetetlen honvédeink, kik Szászka felől ellenállhatatlanul Ó-Moldovába nyomúlván, az ellent szétverék, s a helységet lángba boríták. A futásban menekülést keresett ráczok egy rész a Dunának iramodván, csolnakokra szálla, mellyek azonban több jól irányzott lövések következtében honvédeink által elsülyesztettek. A ráczok illyeténképeni legyőzetése után a mieink elhajtottak Ó-Moldováról 248 darab szarvasmarhát és 30 kocsi elrabolt butort szállitának vissza Moldovabányára. Veszteségünk egy önkénytes. A haza áldása lebegjen vitéz porai fölött!
Aug. 30-án viradat előtt a vrácsevgáji tábor Fejértemplomot ismét megrohanván, 10 óratájban, midőn már bátor és elszánt honvédeink a csatározás fáradalmaitól lankadni kezdének, érkeze Blomberg vezérlete alatt két osztály dsidás, s három század Rukavina.
A segély új erőt öntve honvédeink magyar izmaiba, midőn ezek s a galog sorkatonák vitéz elszántsággal s ohajtott eredménynyel javában viaskodnának, Blomberg a sorkatonaságot visszahivatá, s miután tapasztalá, hogy az tovább is hősködik, visszariadót fuvatott. És e tette által a reménydús csata fonalát épen akkor metszé keresztül, midőn a mieink – a nyilatkozott általános közvélemény szerint, – az ellent nem csak tönkre tehették, hanem ágyuikat s minden hadi szereiket is elfoglalhatták volna.
Hogy a győzelem teljes nagyságában részünkre volt hajban, kitűnik azon körülményből is, miszerint a ráczok közől 160-an estek el, mig tőlünk 6 hovés s 3 sorkatona sebesült meg.
és mindezek folyamata alatt a dzsidások helytállva, egy lövést sem tettek, sőt az előttök álló s megmenthetendett derék Hein tüzér agyonlövését sem gátolák.
Blomberg távozása alkalmával a fejértemplomiak őt a legkiméletlenebb szitkokkal s piszkokkal illeték. – R. I.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi