OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A florenczi ’Ptria’ czimü hirlapban a derék s nagy befolyású iró Massimo Azeglio többek közt igy szól Olaszország jelen állásáról, s teendőiről: „Függetlenségünk utáni 7 százados küzdéseink közt ez utolsó volt a legszebb. De Olaszország nem tudja jól használni erejét. Egyesek kitünően viselték magokat, de a nemzet semmit sem tett. Huszonhat millio népből alig állot ki 50,000 önkénytes, s az is roszúl fölszerelve. Nagy volt az esemény, de nem az emberek. Austria elrontá az olasz jellemet, elsatnyítá a vitézt, s tehetetlenekké tőn ármányai s erőszakos hatalmaskodása által. – De föl! harczra ujból! Görög és Spanyolország századokig küzdtek függetlenségökért – kisebb értékü-e a mienk?! Európa fél a háborútól, mert maga is eltompult, elaljasúlt, s mély örvény szélén tétováz. Ettől féltében talán megengedi Olaszország függetlenségét. És eszélyesen is teszi. Mert kelet erősen s rendezettebb lábon áll vele szemközt. A szabadságág még nem tanult fegelmet, a zsarnokság pedig erős fegyelemmel bír. Emez könnyebben nyerhet, mint veszthet. Ezt ne feledje el sem Europa sem a szabadság.”
– Sardinia. A Garibaldi vezérlete alatt volt sereg nyilatkozványt bocsátott a piemonti néphez, mellyben keserűn panaszkodik a Garibaldi s ellenök szórt méltatlan s gyalázatos rágalmakért. Hivatkozik a tábornok vitézségére, s egyedül igaz hazafiságnak akarja tulajdoníttatni, hogy ők fegyveres kézzel is tuósó csepp vérig ellent akarnak állani a szégyenteljes fegyverszünetnek, s készek halni – ha kell – Olaszország függetlenségeért. Végül fölkéri őket, hogy óvakodva atestvér ellen szórt illy gyászos vád s rágalmaktól, egyesüljenek mind, a haza megmentésére. Annyi bizonyos, hogy Károly Albert, Garibaldi elhatárzott republicanus szellemét régen gyülöli, s örül, ha a kiskorú nép igaz barátját sárral dobálja. Garibaldi most Mazzinival együtt a schweizi határszéleken tartózkodik, s erős készületeket tesznek ujabbi harczra az osztrákok ellen.
– A jezsuita-rend megszüntettetvén, az egész országból kitiltatott, s csak a benszülöttek maradhatnak az országban, de ezek is, nem mint a rend tagjai, hanem mint polgárok. Ingó és ingatlan vagyonaik a status részére lefoglaltatván, az álladalmi kincstár fogja jövedelmeiket húzni. – Végtére közel az idő, mellyben minden érdem megleli jutalmát s kiki illő helyére utasíttatik. A jezsuiták nem érdemlik a földet, – eazért csak pokol marad számukra.
– Livornoban Gavazzi pater elfogatása miatt komolyabb zavarok történtek, s a város fegyverben állva, kiszabaditá a tüzes – néha túl-túlcsapongó – szónokot börtönéből.
Velencze keményen elzárta magát, s tilos bárkinek is útlevél nékül kimenni a városból, mint szinte bejőni is. Melly hajó vagy utas mágt igazolni nem tudja – elzáratik; az ellentálló pedig leöletik. Osopot ismét föladásra szólíták az ostromlók, de azon feleletet nyeték, hogy csak Velenczéből fogad el parancsot.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi