FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. Az aug. 28. nemzetgyülésben a váltószéki vagy keresk. birák választatása tárgaltatott. Az eddigi törvények szerint ezen birák, a megei igazgatók által összeirt tehetősb kereskedők által, választattak. Ezt most az átalános szavazat alapján megakarják változtatni. Oda módosíttatik a törvény, hogy jövőben minden polgár választó lesz, ki kereskedelmi üzletet tesz, 5 év óta be van jegyezve, s legalább is két év óta az illető törvényszék hatósága alatt lakik. Természetesen több kivételt szenved a törvény a közerkölcsiség érdekéből, például, kik nagyobb vétségért büntettettek, vagy uzsoraüzés miatt bebörtönöztettek, vagy a rájok bizott ügyeket elárulták – ezek a választásból s választhatásból ki vannak zárva.
– Az aug. 29-ki ülésben fölolvasttott az uj alkotmányterv, s 30-kán sept. 3-ka tűzetett ki tárgyalási napúl. Az egész alkotmány, bevezetésből s 119 rövid czikkből áll. – Tulajdonkép ez már a második terv, s a bizottmányok küldöttjei tanácskozmányának kifolyása. Több pontokban különbözik az eredeti tervtől, mellyet mi is első számainkban közlöttünk, s majd a pontokkénti tárgyalásnál czikkenként ismét fölemlítendünk. – A tanácskozások isetetése végett, anponként kétszer tartatnak ülések, s a délutáni idő 2től 6ig) kizárólag az alkotmány készítésre lesz fordítva.
– Aug. 30-kán Crespel de la Tourche a napi sajtót illető inditványa sürgetőségét kivánván kimondatni, Cavaignac azt mondá: ha jelen inditvány, a nekem átadott jog mikénti gyakorlatának taglalatát tárgfyazná – ellenezném azt. De, miután czélja egyenesen a nekem kölcsönzött jog természetének taglalatát illeti – inkább sürgetőségét kivánom kimondatni. – S úgy is történt. Ugyanez ülésben több törvényjavaslat fogadtatott el. A marhahús fogyasztási adó, mellyet az ideiglenes kormány nagy részben eltörölt, ideiglenesen ismét visszaállíttatott, mert kveés jó eredményt mutatva, Páris városa jövedelmi adójában nagy hiányt okozott.
– Gr. Montalivet jelenleg Parisban van, Lajos Filep részére pénzsegélyt szorgalmazni. A kormány hajlandó is számára annyi jövedelmet adni, mennyiből becsületesen elélhet.
– Híre van, hog az alktomány bevégzése után átalános bűnbocsánatot adand a köztársaság a politicai vétkeseknek.
Páris, aug. 31-kén. Ma nagy híre volt a nemzeti gyülés bizottmányi tanácskozmányaiban, hogy a sardiniai király újolag fegveres beavatkozásért folyamodott, s Cavaignac azt megigérte. Ennek következtében előlegesen néhány franczia ezred nyomúlna Piemontba, leginkább a bécsi udvart a közbenjárás elfogadására kényszerítni. – A Parisban lakó orosz követség mindent elkövet a béke föntartatásáért.
Ugyane napról a „National” többek közt igy szól az olasz ügyekről. – Ugy látszik, Austria hosszú hallgatásával többet akar, mint csak az értekezéseket hosszúra fűzni. Lombardia meghódítását régi jogába lett törvényes visszahelyeztetésnek tekinti, s a közbenjárás feleslegesnek tetszik előtte, miután a tény be van fejezve. De nagyon csalódik. A bécsi kötések magára Bécsre nézve sem állanak fön többé. Austria nem birja Olaszországot, csak elfoglalva tartja azt katonáival. – Közönségesen a közbenjárásnak akkor van helye, ha a gyengébb ellenséges rész nem adván meg magát, utólsó erőfeszítéssel akar küzdeni. S ép ugy van Lombardiában. Velencze nem adta meg, sőt esőben védi magát. Tehát itt van a közbenjárás legalkalmatosabb percze. De ha Velencze megadná is magát, Olaszország még soká képes ellentállani. – Olaszország borzad saját állásától. Milanó uresen áll. A kiköltözések olly számosak, hogy maholnap Austria teljesen elhagyatott fővárosban uralkodik. A mezei élet még pusztább. A földmivelők megszöknek vagyonaikkal, s a gazdag rizsföldek gyümölcse föltakaritatlan vesz el. Hasztalan vet adót Radeczky nem fog fizetni senki. Milánoban egyetlen jegyző vagy adószedő sincs. Radeczky ügynökei üresen találják a nagy palotákat, az ajtó nyitva, lent néhány szétzúzott butor, s egy két gazdátlan eb a ház lakosa, mindennemü adószedés lehetetlen, s a tábornagy maga lesz kénytelen a rizst betakaríttatni. később még súlyosb sors vár az osztrákokra olly nép közepette, melly őket hallálból gyűlöli, s nem ijed vissza a legnagyobb áldozatoktól sem. Már készűlnek Romában, Toscanaban, bolognáan stb. Piemont ujra bátorrá leszen, s Lombardia talán meg fogja kezdeni a csatát. – Ne dicsekedjék tehát Austria éjszaki Olaszország meghóditásával. Még nincs ez meghódítva, s ellentállása Oroszország hajdani kétségbeesésére emlékeztet, melly megmenté őt, s elveszté Napoleont. – A közbenjárás elfogadása nemcsak becsületes, de okos cselekedet is lesz Austria részéről. Ha megveti, veszélyesb következményeket hozand ez rá, mint Francziaországra! –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi