Mikép tehetünk szert erős tüzérségre?

Full text search

Mikép tehetünk szert erős tüzérségre?
Hogy hadsereg tüzérség nélkül erős nem lehet, azt maga a dolog természete és a tapasztalás egyaránt bizonyítja. Ha tehát győző hadi erőt ohajtunk, igyekeznünk kell különösen e nemben megerősödni. Nem lesz ennélfogva czélszerűtlen az előadandó eszmét – habár csak figyelemgerjesztésül is – előterjeszteni, s annak részletekben kifejtésére alkalmat nyujtani.
Az utósó országgyülésen hozott törvények szerint a haza polgárainak legnagyobb része a nemzeti őrseregben részt venni köteleztetik. Ezek közt számosan vannak, kik a tüzérséggel rokon, vagy legalább annak alapul szolgáló segédtudománnyal foglalkoznak. Értem a mérnököket. Nem lehetne-e tehát ezekre nézve a törvényt a szerint kiterjeszteni, hogy ők mint nemzetőri tüzérek szolgáljanak?
A mérnöknövendékek már a tanulási idő alatt köteleztethetnének mind az elméletet sajátukká tenni, mind pedig a gyakorlatokban részt venni, úgy hogy a tanulási pályájukat végezvén, már mint meglehetés tüzérek kerülnének ki.
Továbbá minden törvényhatóságnak vannak rendes mérnökei, kik közől a főtisztek neveztethetnének, a többieket pedig a nemzetőri tüzérek szinte úgy magok közől választhatnák, mint egyéb nemzetőrök. Ha a mérnökökön kivűl mások is volnának azon törvényhatóságban, kik az arra megkivántató ügyességgel bízván, inkább itt akarnának alkalmaztatni, azt szinte meg lehetne engedni.
Legnagyobb nehézséggel járnának a gyakorlatok, mellyket azonban úgy lehetne rendezni, hogy évenként egyszer vagy kétszer tartatván, ekkor az illetők tartoznának egy helyen összegyülni. E gyakorlati időt kivéve ugyanazon szolgálatokat tehetnék, mellyekre a többi nemzetőrök köteleztetnek.
Hogy a nemzetőri tüzérek hasznos szolgálatokat tehetnek, mutatja az aradiak legújabb példája.
A terv egyszerű, kivitele nem nehéz, haszna kiszámíthatlan; mi ellenzi tehát életbeléptetését? Sz. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi