Drávamelléki hírek. Sept. 7.

Full text search

Drávamelléki hírek. Sept. 7.
A magát 3 hónapi szolgálatra lekötelezett vasmegyei nemzeti őrsereg fő törzskara még e perczig Iharos-Berényben, a többi Beleznáról egészen Bácsig őrvonalt képezve áll, s várva várja a hálátlan horvát testvérek betörését. Harczias lelkülete folyvást kielégítő; fegvere kasza és hellebárdokon kivűl, részint vadász-, részint szuronyos-puskákból áll; jelleméről elég megemlíteni, miszerint a főparancsnokság a szárnyaló hírek nyomán összeütközésre szólítván föl, kivétel nélkül dalolva indult a sejtett veszély elé, a csalódás után pedig mindannyiszor kedveszegetten tért ivszsza az állomásra. Ezt azonban nincs mit bámulnunk, hiszen főparancsnoka a népszerű Vidos Jósef; élén állnak gr. Zichy Herman, Ujváry István, Ivánkovics Nepomuk stb. A sereg gyakorlottsága ollyan, hogy az avatott sorkatonák lehetetlennek vélték, olly rövid idő alatt anynyi hadiügyességet szerezni.
A mult hónapi hőségokozta sürű epeláznak 11-en estek áldozatűl; köztök Kenniczer Ferencz, az egykori adóbuktató vezér. Legközelebb kórház nyittatott avbetegek számára Segesden a Ferenczrendi szerzetesek zárdájában, hol most is 50-en gyógyulnak.
Csányi, kir. biztos szüntelen látogatja az egész vonalt, kinek erélyességét és buzgalmát a honnak nincs hatalmában megháláni. Gr. Teleki Ádám katonai főparancsnok is tőn már látogatást a vonalon.
Több rendbeli kósza hírek czáfolatáúl szolgáljon, hogy eddig a vasi, somogyi és zalai nemzetőrségnek nem jutott a szerencse víhatni szabadságunk irigyei ellen.
Azon örömhir terjed itt, miszerint av derék Sándor-huszárok 2 osztálya, és a fejérvári nemzetőrök már Marczaliig jutottak, továbá, hogy a Pápán rendezett honvédelmi sereg ma Sümegre érkezvén, hónap a Dráva mellé lesz menendő.
Jellasich f. h. 4-kén Kapronczán tartott vizsgálat alkalmával embereit eddig magokviseleteért magasztalván, megigére, hogy e hó 7-kén alkalmat adand nekik ismert vitézségüket a magyarok ellen kitüntetni. Apostolai azt hirdetik, hogy az eddig nyert szabadság a császártól jő, Jellasich pedig még más jótéteményekben is akarja részeteni. A magyarokat ő – u.m. – szereti, csak azok ellen van, kik a jó király tekintélyének elrablói, mialatt szabadságunk nemtőit, a ministereket érti. Legnagyobb vigaszunk az e tájon készen álló Milós- ezredbeli huszárság; tiszti kara élhal alkotmányunkért, s a közvitézek közt is leirhatatlan lelkesedés. Ezzel egészen ellenkező indulatúak a hardegg és Kresz-ezredebeliek, kik közől az elsők azt nyilvániták, hogy sem ellenünk, sem a horvátok ellen nem lövendenek, az utóbbiak pedig átkelvén a Dráván, az illyrekkel nem átallanak zsíviózni.
Sorkatonaságról lévén szó, el nem hallgathatom az aug. 29-én Berzenczén történteket, hol Vidos Jósef beszédbe ereszkedvén az átment Váza-ezredbeli 4. század tisztjeivel, megmagyarázta a magyarok töerkvését, miszerint legkevésbbé sem szándékuk valamelly népfajt elnyomni. Ekkor a tisztikara vállaikra ragadván őt, egyhangúlag őt óhajtá főparancsnokúl. m

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi