Sopron, aug. 31.

Full text search

Sopron, aug. 31.
A lázadók elleni kiindulásra ajánlkozott 2,900 nemzetőr azon rendelet után, hogy az ezután kiindulandók a lázadók tökéletes elnyomásaig maradjanak táborban, tetemesen összeolvadt. A megyéből sorshúzás utján fog 1400 kiállíttatni a magyar nyelvű helységekből. A németeket és horvátokat nincs szádékuk háborgatni, pedig falusi német ajkú polgártársaink, valamint a felső vidéki horvátok igazabb lelkű magyarok, mint az itteni városi polgárok, kik tuladjonképen magok sem tudják, mit akarnak. Azt azonban tudják, hogy ők a Dráva mellé nem mennek, védjék ott az országot azok, kik ott laknak, ők majd megvédik itt, hol senki sem bántja: ott nem is jó lenni, mert az a sok vad rácz üt, vág, lő, még kárt is találna tenni emberben vagy marhában.
Nem tudom miért, de van itt sok ember, ki sajnálja, hogy többé nem lakhatik osztrák tartományban, s abban helyezi legnagyobb élvezeteté, ha valami becsületes, nem púpos kalapú embert az utczán megfoghat és elbeszélheti, hogy neki biztos levelező Geschäfts-Freund-ja irja, mikép így meg amúgy megverték a magyarokat.
Szóltam az ide érkezett szerencsétlen gränczerek közől néhány közlegénynyel: azon kérdésemre, hogy tudtak illyet tenni az volt a felelet, hogy „ha ők tudták volna!” Mióta úton vannak, egyrészt közőlök néhány urak beszélgetés által fölvilágosítottak, most tudják, hogy áll a dolog: de tisztjeik nem úgy magyarázták és magyarázzák most is, innen van, hogy a nagyobb rész most is a tisztek catechismusán van. A tisztek a nyugalmazottakkal sétálgatnak. Képzelhetni, mi épületes beszédeket lehetnek ott hallani. Ezek a hetedhét országból ide zarándokolt nyugalmazottak csak nem tudnak nyugodni.
A megyei nemzetőrség fegyvereit Bécsben csináltatja 18 p. ftjával; de a nemzetőrök 12 fton kapják, a többi a közpénztárból fedeztetvén. – Sz. Gy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi