Zemplén, aug. 20-kán.

Full text search

Zemplén, aug. 20-kán.
Az idő szelleme, melly egész Europának népeit hosszú álmaiból felébreszté, miránk tán legkisebb hatást gyakorolt, és kevés megye van a hazában mellynek belkormányzata olly régi alakban maradt volna, mint a miénk. Tudni kell, hogy több tisztviselőink képviselőknek választatván, ezeknek helyébe újakat kellett választanunk; dde a választás majdnema régi mód szerint történt, mert bizottmányi ülésünkben az határoztatott, hogy minden hivatalra több egyén ajánltassék, s azok kinevezés végett a főispánnak felterjesztessenek. Ezen határozat következése lett: hogy több kerületeink eddigelé is, tisztviselők nélkül maradtak, mint pédául azon kerület is, mellyben nekem van szerencsétlenségem lakni, ké hónap óta tisztviselő nélkül van; megei igazgatásunk (nagy részben) fenakadt, s több kerületeinkben rendetlenségek történnek.
Alispánainkban több erélyt s bátorságot ohajtanék. A multkor igen szép történet adta magát elő: a kir. biztos Beöthy Ödön két lengelre figyelmezteté első alispánunkat, hogy őket szemmel tartsa; de alispánunk tüstént bujtogatókat látván bennök, elfogatta őket, s a kir. biztoshoz küldte, ki is elcsudálkozván figyelmeztetése ezen magyarázatán, mint ártatlanokat szabadon bocsájtá. Reméljük, hogya rájok tett költségeket alispán úr saját erszényéből fogja fedezni. – Alispánaink nem tudják egészen helyökön találni magokat mart. 15-kétől, mert talán a régi rendszer alatt egész erejöket kimerítették, s talán több rokonszenvök volt ahhoz mint a mostanihoz.
Jegzőinknek nagyobb fontosságot s lelkesedést ajánlunk, különösen azon hivatalos írományokra nézve, mellyek a szolgabiráknak köröztetés végett küldetnék, mert ezek többnyire akkor kerülnek az illetők kezeihez, midőn az azokban foglalt rendeletek végrehajtása idő hiánya miatt lehetetlenné válik. Mi itt pecsovicsvilágban élkünk a „szegény legény” társaság nagy része az önkénytesek közé ment, az itt maradt rész pedig néhányat kivéve, már csak névszerint él, nincs benne az a lelkesedés, az a kitartás, az a magasztos érzelem, a mi eddig jellemezte a „szegény legény” társaságot; tetteit nem elv, de érdek vezérli.
Nemzeti őrségünk megyénk nagyobb részében még csak papirosan van, bár népünk rokonszenvvel viseltetik iránta. – Reske Ágoston

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi