AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Azon körülmény, hogy a magyaroszági küldöttség Bécsen a trón előtt nem szerezhetett igazságos ügyének a gyalázatos camarilla ármányainak irányában diadalt, kiábránditotta a bécsi közönséget. Azon lapok, mellyek eddigelé elfogultásukban leplezetlenül nyivlániták Magyaroszág irányában ellenszenvöket, nyiltan lépnek föl, fönhangon kiálva: „ha Magyaroszág királya a magyar országgyülésen szentesített törvényeket megsemmisítettnek hirdeti s azon embert, ki hűtelen pártütőnek s felségsértőnek nyilatkoztatott, most trónja gyámolának mondja, maholnap megtörténhetik, hogy mind azon engedményeket, mellyeket a bécsi nép martiusban és majsban vérével vivott ki, hasonlag semmiseknek nyilvánítandja. S csak egy sereget kell Bécs falai körül vonnia: s Metternich és Sedlnitzky ujra visszaültek ministeri székeikbe. Igy szóül a Freimüthige, egyike azon lapoknak melly a magyar érdekeknek eddigelé az Agramer Zeiungól rakott orlaszokat; most azonban, ugymond, miután tisztá látjuk, hogy a reactio az absolutismust visszahelyni törekvő camarilla Magyarországnak legbenső életét támadja meg: most Bécs az egy ideig félrei9smert magart újűólag testvéri kebelére öleli. – A constitutio méltó boszonkodással irja, hogy Magyarország fenséges népének küldöttei 48 óráig kénytettek az előszobában királyok feleletére várakozni. S midőn e küldöttség, a küldői által meghatározott időt t úllépte, teljesité ugyan az emberi kötelességet, de elmulasztá a követét. S ha valaha állott, úgymond, azon tétel, hogy a czél szentesíti az eszközöket, bizonyosan itt állott. Ámde vérző szívvel írjuk le, hogy a czél nem éretett el. A nagykorú népek irányában, igy folytatja, nincsenek többé engedmények, hanem csak a jognak elismerése, a népek ellenében nics többé ajándék, hanem visszaadás, mart. 13-ka óta nincsenek igéretek, hanem teljsítés. A népek irányában csak igazság és bizalom létezik, s hol e helyett hazudság és árulás fogott helyt, ott véres, de mégis vesztett játék van. S mit felelt a király Magyarország küldötteinek? olvassátok meg az Agramer Zeitung spet. 7kén megjelent számát, s abban azon Handbilletet, melly igy kezdődik: mein lieber Freiherrv. Jellachich!
Ugyanezen lap nyiltan bevallja, hogy Asutriának és Magyarországnak jövendője kölcsönösen föltételezett; ugyanazon egy ellenség fenyegeti mind a kettőt: Magyaroszág Szabadságától és függetlenségétől Németország szabadsága és gysége elválszthatlan. Jellachich ugymond, épen úgy tör Frankfurt mint Budapest ellen: mert egy kar vezérli őt, s egy szellem űzi mindkét oldalra, s midőn Magyaroszágtól april 11-ike eltagadtaik, az esküszegés nincs egészen tejesítve: mart. 15-ikét s maj. 15-ikét és 26-ikát el fogják tagadni.
Bécs, Mondják hogy vihar előtt a vészmaradak meg szoktak a tengeren jelenni. Az Allg. Oest. Zeitung irja, hogy Bécsben azon hír terjedt el, miszerint Lajos főherczeg Schönbrunnba megérkezett. Ha ez ugymond a nevezett lap, valósulna, következései aggodalmat gerjesztenének. A közönségnél még élénk emlékezetben van a mult s a főherczeg megjelenése a város nyugalmát ujra fölzakaltná. A nemzet érdekében óhajtja tehát, hogy a hír ne valósuljon.
A fekete-sárga szín a birodalmi fővárosban a reactio symoblicus jeléül tekintetik, s a hol csak feltűik ,a nép üldözéseinek van kitéve. Igy legközelebb a Geissel szerkesztőségénél, hol e szín kitűzeett, számos nép csoportosulván össze, erőszakkal kényszerité azt levétetni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi