NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Legujabb tudósitások szerint a birodalmi kormányzó Dahlmann Frigyest bizta meg az uj ministerium alakításával.
Berlin, sept. 4-kén. A mai ülés kétség kivül nemzetgyülésünk legfontosabb ülése volt. Ugyanis a julius 31-diki scweidnitzi zavarok következtében, Stein már aug. 9-kén azon javaslatot tevé: hagyassék meg a hadügyministeriumnak, hogy a katonatiszteknek minden reactionalis mozgalombani részvétét megtiltsa, s különösen kötelességökké tegye, hogy a polgárookkal egesülve a constitutio fentartásán működjenek, e javaslathoz Schulz még azon pótlék javaslatot adá, miszerint mindazon tisztek, kiknek ez meggyőződése ellen volna, azonnal kilépjenek (bár igy kezdtük volna Magyarországban is). E két javaslat roppant szótöbbséggel elfogadtatott. De a hadügyminister kijelenté, hogy ehatározatot életbe léptetni nem képes, mire Stein a mai ülésben azon javaslatot tevék, miszerint a hadügyministernek ujolag kötelességévé tétessék a kamarának határozatát tüstént folyamatba venni; sikerült ugyan a jobboldalnak e javaslat fölötti szavazást egy pár napra, azaz sept. 7-dikére elhalasztani, de az eredmény majdnem bizonyos.
Berlin, sept. 7-dikén 5 1/2 órakor. Stein javaslata 219 szavazattal 152 ellen, azaz 67 szó többséggel elfogadtatott. A kamarában és a nép közt az utczán végtelen örömrivalgás. Az első csata megnyerve. Stein a nap hőse a néptömeg által diadal közt az operapiaczra vitetik, a nép egy történetesen itt álló kocsiból kifogja a lovakat és kedvenczét beleültetvén lakásáig huzza. A ministerium megbukott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi