FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
A minap említett zavarok Montpellierben több napig nyugtalanságban tarták a várost, s maga Paris is érdekelve volt, mert egy tartományi város is veszélyes ponttá válnék, ha legitimisticus, vagy communisticus kitörések gyülhelyévé lenne. Hogy mind a két elem vegyesen szerepelt a mozgalmakban, az most világos az ujabb adatokból ,s egyik a másikat akaja a kitöréssel váldolni. Azonban a baj semmi mélyebb telepben nem gyökerezik, s néhány ember sérülése s kettőnek eleste után a törvényes rend helyre állott s aligha ismét veszélyeztetik.
– „A Journal des Debats” szerint a bécsi udvar által Károly Albertnek az angol franczia közbenjárás tudomásra lett jötte előtt tett békekötés fetételei ezek lettek volna: Lombardia csatoltassék Sardiniához. Velencze szabad kereskedelmi várossá alakúl, minő Hamburg vagy übeck. A velenczei birtok egyik részéből s Friaulból alakittassék önálló herczegség, Rainer főherczeg egyik fia számára. S végre mindezekért fizessen Olaszország 400 milliót statusadósság fejében. Ennek ellenében a „messager” szerint Wessenberg azt nyilatkoztatta ki, a közbejáró két hatalmasságnak, hogy Austria ombardiát semmi áron sem veszti el, hanem készt azt legszabadabb intézményekkel ellátni.
– Sept. 2-kán érdekes ülés volt a nemzeti gyülésben. Lichtenberger inditványa levén szőnyegen, hogy t.i. az uj alkotmány tárgalása ideje alatt az ostromállapot szüntettessék meg, ez bő vitára szolgált alkalmúl. A bizottmányi jelentés véleménye oda járult, hogy az egész inditvány mellőztessék, s a ház ezt később nagy szótöbbséggel el is fogadta. Az inditvány melletti szónook között kitünő volt Ledru-Rollin. Ő leginkább arra építé okoskodását, hogy csak azon alkotmány bir teljesen biztos alappal, mellyet minden látszólagos erőszak nélkül fogad el a nép. S mivel az ostromállapot fönnmaradása bő anyagot fog szolgáltatni mindenkinek 294azon gyanusításra, hogy mint Spanyolhonban a cortesekkel történt (p. Narvaez hatalmaskodása alatt) Francziaországra is fegyver élével erőszakolhatott rá az uj alkotmány. Végre az ostromállapotot ha kényszerüségből el kellene is tűórni, de a sajtót teljse szabadságában akarja látni, s azért legalább ennek tökéletes vitatkozási függetlenségét kivánja megadatni. Beszédében nevezetes eszme volt-e kérdés – mi az alkotmány? Az uj és régi eszmék közötti egyezkedés. Vagyis a harczoló érdekek kiegyenlítése. Utána Cavaignac tanácselnök szólt, és hatalmas egyszerűségével, minő szónoklatának mindenkor kitűnő nyomata, nem csak bébizonyitá magas democrat jellemének méltóságát, de a házat mind az ostromállapot föntartásának lehetőségéről, s a hirlapok irányában tett eddigi rendeleteinek czélszerüségéről is fényesen meggyőzé.
Az ostromállapot föntartása, úgy okoskodott ő, semmikép sem gátolja a szabad tanácskozást, mert azt egedűl a nemzeti güylés határozta el, s minden órán szabadságában áll eltörlenie. A ház tökéletes függetlenséggel bír nyilatkozataiban, s a spanyol példák épen nem illenek reá, miután ott nem a nemzeti gyülés akaratának volt kifolyása az ostromállapot, hanem külön hatalomé, melly kivüle állott s uralkodott rajta. – Kinyilatkoztatá továbbá, hogy ő a kormánynyal egyetemben veszélyesnek tartná az ostromállapot felfüggesztését, s úgy van meggyőződve, hogy a kormány magas hivatásának ismeri győzelemre vezetni a köztársaságot, vagy annak fennmaradását utolsó csepp vérig ótalmazni. – Ezután kapcsolatban levén úgy is a tárgy, áttér szónok a sajtó iránt tett rendeletei igazolására. Elmondja a köztársaság mai naponi gyengeségét, fejletlen állapotát, melly ha alapelvében szabadon mindenki által megtámadtatik, nagy veszélynek lesz kitéve. – „Azt mondják – folytatá szónok – hogy néemlly hirlapok betiltása által elnyomtuk a szabad vitatkozási jogot. Nem, csak azt gátoltuk meg, hogy szabdon szmünk előtt ne izgassanak, ne lázítsanak a már elfogadott köztársaág ellen. Ha a kormány igazságtalanú lvádoltatik, azt eltűrjük; ha alapos ellenvetéssel találkozunk, azt eloszlatni igyekszünk, s türelmesek vagyunk minden szabad szó irányában; de egyre csak az ostromállapot hatalmával fogunk mindenkor felelni, azoknak t.i. kik a köztársaságot megtámadni merészlik. Személyünkkel keveset gondolunk. Ha megmentve a köztársaságot, egykor nekünk is osztályrészünk lesz abban – fölhatalmazunk mindenkit bátran megtámadni személyességeinket. – De ha minattunk veszni találna a köztársaság, lelkiismeretünk furadlásai égetőbbek lennének minden rágalomnál.” E beszédet hosszan tartó helyeslés követte, s a fentebbi meghatározat csakhamar utána hozatott.
September 4-kén Cavaignac 300 ezer néző sereg jelenlétében 70 ezer sorkatona s nemeztőrség fölött tartott szemlét a Mars mezőn. Gyönyörű nap kedvezvén a nagyszerű látványnak, az egész inkább ünnep színét viseli, mintsem katonai szolgálatnak tetszett. A nép kitörő örömmel nézte a 3 óráig tartó katonai menetet, s bizakodva beszélt európai háborúról – mert képesnek érzi magát ezzel is megmérközni. A köztársaság éljenzése volt jelszó mindenütt, s a gyakorta bele olvadó „éljen Cavaignac” éljen a nemzeti gyülés” korántsem azon tompa morajjal hangzott, minő egykor Lajos Filep éljenzése volt, midőn pédlául a kamarákat megnyitni ment; e hivatalos lárma helyett a népnek igazi szava, szivének tettetés nélküli óhaja volt, midőn azt kiáltá: „éljen a köztársaság.˘ És – veti utánna egyik párisi levelezőnk – mégis azt gondolják sokan, hogy Francziaországban van jövendője a királyságnak? Soha! mint egykor a kereszténység követé a pogányságot; egyesek zsarnokságát – a királyok hatalma: úgy fog ez hátrálni a népek uralma vagy is a köztársaság előtt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi