NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Full text search

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
Lord John Rusel az angol ministerelnök, ki, mint tudva van, a napokban a szerencsétlen Irlandot utazá be, mielőtt Dublint elhagyta volna, Potter ur, Smith O Brienne védelmező ügyésze által az okból tartóztatott le, mert jelenléte mint tanúnak szükséges leendene, O Briennek e napokban megkezdendő vallattatásánál. A ministerelnök nagy nehezen és csak azon igérettel tudott megszabadulni, hogy ha tanuskodása elkerülhetetlenűl szükségesnek találtatnék, ő a legegyszerűbb törvényes fölszólításra a hely színén megjelenend; most azonban a királyné világos parancsából Scotiába kell utaznia. Sokan e jelenetben csak az angol törvénykezési formalitások szigoruságát látják, melly szerint még a kormány főnöke is letartóztatható, ha tanúként némi világot terjeszthet a bírák előtt folyó perre. A dublini Evning Ilerald azonban azt állitja, hogy a nevezett Potter ur birtokában van egy iratkának, mellyet a mostani ministerelnök a hires reform Bill agitationalis ideje alatt, aját kezűleg irt volna, s mellyben az irlandi repealerek felszólíttatnak, hogy tömegesen jőjenek Londonban petitióval, és szükség esetében fegyveresen is megrohanni a törvényhozási házakat... Ez iratka furcsa világot vethet az agitatorból lett ministerre, ki most egyre deportáltatja a polgárokat, olly politicai bűnökért, mellyekre ő maga birta rá őket.
– A Daily News a parisi nemzetgyülésről beszélvén, egy részt örömét fejezi ki azon, miként ezen gyülés hosszas ideig levén személyeskedéseknek küzdhelye, most érdekes és tartalomdús vitatkozások szinhelyévé vált; más részt azonban sajnálja, hogy épen az utczai véres jeleneteket előidéző tárgy fő-fővitatkozási tárgyul szolgál a parlamentnek, mi a gyülést szükségkép két részre osztja. Az ugy nevezett nép barátai a munkához jogot hirdetnek, nem gondolva meg azt, hogy ezen tétel kimondásában rejlik a veszély. A munkás osztály a társadalmi osztálynak ezen legutósó szeme tudván, hogy joggal bir a statustól foglalatosságot követelni, minden mozgékonyságát, erejét, rugékonyságát lassankint elveszitvén barommá aljasodik. A munkajog, ha ezt jognak nevezhetni, azon igazságokhoz tartozik, mellyeket a jóltevő kéznek rejtve kell tartani, ezt gyakorolni kell, de nem kitrombitálni. A franczia communisták tanaiból eredett bajokat mind leirni nem emberi toll feladata. Ezen tanok által Francziaország szabadsága veszélyeztetett. A civilisalt Europa fővárosa is e miatt rabló csoportok fészkévé vált. E tan ártott az olaszok függetlenségének és más szabadságra törekvő országoknak is. Röviden, nincs egyetlen egy iskola is, melly az emberiségnek annyit ártott volna, mint a Louis Blanc-é, de mégis az ezen iskolávali szigorú bánás, s igy az annak tulajdonított szerfeletti fontosság a bajt még inkább növeszté.
A communismus mint philosophiai theoria, magában véve ártatlan, de ha üldözöd, akkor vallássá változik át, s mint illyen, legveszélyesebb. Illy fokozatban látjuk ezt Párisban, melly ellen fegyver, ágyú, s ostromállapottal kellett küzdeni; s a mi legsajnosabb, a milly arányban gyülöletessé kezd válni, azon mértékben kezd veszélyesebb lenni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi