Debreczeni levelek. V. oct. 1.

Full text search

Debreczeni levelek. V. oct. 1.
Ma az összes nemzetőrség már jókor összedoboltatván, a szabadságtéren négyszöget képezve, rendben állott ki s várta a sok különféle színezetű egybegyült nép az események fejlődését. A városi hatóság, már néhány nappal ezelőtt, kötelességévé tette mindazoknak, kik a városban laknak, s kik eddig az alkotmányra felesküvést elmulaszták, hogy most azt számtalan nép jelenlétében, a nemzetőrségi lobogó alatt ünnepélyesen teljesítsék...
Kevés idő mulva Tóth Mihály helybeli lelkészünk, népgyülést hirdetvén, lelkesen, s népszerűen magyarázta meg az utczát elborító sokaságnak, a mostani események folyamát. Lélekemelőleg buzdítá elszánt népünket a kitartásra, igérvén nekik, hogy őket a fenyegető vészben soha el nem hagyandja, hanem velök lesz, s isten és igazság nevében győzelmeskednek a hitetlen rablókon. Igy tegyetek hazánk lelkészei. Ti vagytok a pásztor, s a nép bízik szavaitokban, ha ahhoz az igazság nyelvén szólotok. Ha ezt teszitek, legyőzhetlenné lesz a felkelt nép, s mint szavában, ugy tetteiben is isten fog mutatkozni.
Oct. 2. Ma népes közgyülésünk volt. Több tárgyai közől megemlítendőnek vélem, hogy lovas nemzetőrségünknek fele része folyó hó 11-kén induland a táborba. Óhajtandó lett volna, hogy ne csak fele menne, mivel derék őrnagyok Kézy úr, meglehetősen begyakorlotta őket; s átalában, mint alföldi magyarok született jó lovasok is levén, táborunkban a debreczeni összes lovasságból, meglehetős segítség telt volna ki.
Szatmár megye alispánya által tudósíttatánk, hogy a megyében, néhány oláh helység fellázadt, éjjel nappal félre verik a harangokat, s gyülnek a magyarok ellen. Minek következtében nemzetőrségünk mindig készen leend, s hiszszük, hogy bátran áll a lehető vész ellenébe.
Érdekes tudatnom azt is, hogy Silye Gábor hajdu követ s kormánybiztos úr szép sikerrel működik a hajdú kerületben, a „Bocskai csapat” összetoborzásában.
Ezen erőteljes magyar csapat ércz karjai csapásitól, ha az egész 1800 főből álló csapat kiálland: az ellenség sorai közt, menykő fog villámlani kardjok élein.
És most berekesztem debreczeni leveleim sorát. A magyarok istene úgy akaré, hogy toll helyett én is fegyvert ragadjak a vitéz társak között. – Jakó Pál, bocskai csapatban hadnagy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi