M. Szigethen, oct. 6-án.

Full text search

M. Szigethen, oct. 6-án.
Sikerült a reactio terve, a határszélek fellázítására nézve, mellyel arra számoltak, hogy a vidékek dolgaik rendbentartásával elfoglaltatván, a középpont azok kellő erélyes gyámolításától megfosztassák. E megyében is két ponton kiütött a lázadás, Budfalván és Borsán. A bujtogatás a határszélektől eredett. Az elsőbb elnyomatott, de Borsának 3000 lakosa teljes izgatottságban van, minden közbenjött lecsendesitési kisérlet után is azok Urbánnak és két századosnak aláirásávali okirattal vannak ellátva, mellynek nyomán magokat a megyétől függetlenné tették.
Állitásuk szerint, az igértetet nekiek, hogy ők jövendőben minden adótól mentek lesznek. Szegény elámított nép, győzzön csak a camarilla, a teméntelen statusadósság felkelt álmodból; bánat könnyekből fog állani jutalmad!
Eddig már mindennek vége lett volna, de a kiküldött katonák lőni vonakodtak, azon ürügy alatt, hogy kevesen vannak, és illy nagy tömeget le nem győzhetnek, azért is 600 nemzetőrt mozgóvá teendünk, s egy pár nap alatt a lázadók semmivé lesznek téve.
Mindezek daczára már 800 katonát kiállítottunk, s nagy részben felruházván útnak indítottunk. A nép kivánatára vagy 4 tisztet rendeltünk azokhoz, hogy a nép bizalmát és nyelvét birván, azokkal bánhassanak. Reményljük, hogy a kormány az általunk beigtattakat megerősítendi, mert az a honvédek kiállítását igen előmozdítja, midőn tudják, kik lesznek jó és rosz napjaikban támaszaik.
A körülmények rendkivülisége miatt, a megye a kormányt kevés tagból álló választmánynak teljes hatalommal átadta. – Szőllősi Balázs.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi