Kővárvidék, sept. 30.

Full text search

Kővárvidék, sept. 30.
Az újonczállítás, Urbán embereinek bujtogatása miatt, naponkint komolyabb mozgalmakat idéz elő. Több helységekben ülések tartatván, a vezérelv: a magyar faj kipusztítása volt, mellynek elérhetésére előbb a tisztviselők legyiltolása terveztetett. A kir. biztos sept. 26. egy század Hartmann ezredbeli katonát hozott magával. Másnap a főkapitánynyal Kolozsvárra indúlt, de Törökfalván egy embertömeg kiegyenesített kaszával, vasvillával, fejszével fegyverkezve utját állta, kivánván, hogy őket Naszódra jövessék. Sikerült azonban egy két lövés daczára is tőlük menekülni. A nép futárokat küldött a szomszéd falukba, hol a harangok félreveretvén, mint egy 2000-en gyűltek össze, s fenyegetőzve az alispán szállására rohantak. Berkesen keresztülutazván, a magyar lakosságot kényszeríték velök menni Naszódra. Remetén egy más csoporttal szövetkezve, hasonlót tettek a vonakodó szakálasfalviakat. Somkútról a két szolgabirót és ügyvédet kötözve magokkal vivét. A pénztárt letartóztatták. Senkinek sem engedelmeskednek; a nagybányai gör. egyesült esperest, ki oláh proclamatiókat akart köztök terjeszteni, elűzték, a proclamatiót széttépték, lábbal tapodták.
Oct. 7-én. A nap első dühében a tisztviselők elmenni kényteleníttetvén, a rend fentartására semmi remény. A nép czéltalanul bolyong: nem tud megállapodásra jutni; egy rész kiábrándulva látja, hogy Urbán ámitásai kárát fogják okozni, mig más rész, kivált a szegénység által alsó fokig demoralisált nemesség dühöng, s mindenkit öléssel fenyeget. Közelebbről a megyei pénztár elszállitása iránt egy csapat katonaság Monostorra kiküldetvén, oda érkeztével több mint két ezernyi tömeg megszállotta a helységet és a pénztár elhozatalának ellenszegült. A katonaságot ugyan nem bántotta, de a pénztárt, és pénztárnokot szekérre ültetve, még az nap Naszódra indította Urbánhoz. Sem élet, sem vagyon nincs bátorságban, a nép maga körében tanácsokat tart, hol egy vagy más tisztviselőnek elfogatása határoztatik. És mindezek büntetlenül folynak, még eddig nem tétettek semmi lépések a dühöngés korlátozására. Azok, kik a csend helyreállítás gépezete első kerekeit mozgatják, békés úton reménylenek mindent elérhetni, de én félek hogy reményeikben borzasztóan megcsalatkoznak. Ha egykét napokig nem történik elhatározó lépés, a baj növekedni fog annyira, hogy tekintélyesebb haderő lesz szükséges fékezésére.
Tegnao, oct. 6-kán érkeztek N. Bányára a Naszódra hurczolt foglyok, Urbántól szabadon bocsátva. Mint állítják, Urbán szinleg megpirongatá a fogolykisérőket, közőlök négyet fogolyút letartóztatott. De ez ujabb szemfényvesztés, ha meggondoljuk, hogy a fogolytisztekkel – két szolgabiró és egy ügyvéd – midőn az őrvidék határára léptek, sokkal mostohábban bántak, sőt Makódon az oláh pap, a foglyok hallatára, az isten és vallás nevében, kérte a kisérőket, hogy kimélet nélkül üssék agyon, mi szerencséjökre elmaradt. Naszódon az őrkatonaság roppant ellenszenvvel viseltetik a magyar ügy iránt, a székelyektől fél, kiknek közeledtének híre érkezvén, saját tűzhelyeikhez vonultak.
A visszaérkezett tisztek nem győzik eléggé borzasztóan leirni a nyomort, mellyet kiállottak a 4 napi gyalog hurczoltatásokban; még csak vizet sem adtak nekik szomjúságuk oltására, – becsesb holmijokat rólok letépték s elsajátitották. Megérkezésök azonban a népet lehangolta; most többen hiszik elcsábíttatásaikat; majd kijózanodnak tökéletesen, ha a büntető igazság keze utóléri.
Éjjel 11 1/2-kor érkezett futár szerint, a Rettegen tanyázó sorkatonaság az ott működő kit. biztos felszólítására a pénztárt elrabló csapat elé küldetvén, velük megütközött; heten közőlök elfogattak, többen megsebesíttettek. – A pénztár és pénztárnok biztos fedezet alatt Kolozsvárra szállíttatott. Jelenleg N. Bányán és környékén van öszpontosúlva a szathmári megyei nemzetőrség egy része s körülbelől nyolcz ágyú, mellyel tegnap gyakorlatok is tétettek. Az őrsereg szelleme meglepőleg jó. Sok illy romlatlan magyar jellem, s e hazát semmi hatalom rabigába nem képes görbeszteni. – R. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi