Torda megye felső kerületéből.

Full text search

Torda megye felső kerületéből.
Torda megye felső kerületéből tudósit levelezőnk, hogy ott a megyei kormány gépezete akadozni kezdett, s a magyarok a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Vajda Sz. Ivánról is indultak oláhok Monorba, kiket az ott levő szolgabiró magához híván, azt válaszolák, hogy ő nekik nem parancsol, ők a császár katonái, hozájok nyúlni se merjenek. A Monorból visszatérők nyomtatott oláh czédulákat hoznak marokkal. Gr. Kemény Sámuelnek csürös kertjét már két izben fülgyujtolták, a kentelki papot Bátoson csaknem agyonütötték, ugyanott egy kocsist, mivel magyar, megvertek. Panaszkodik továbbá a levelező a főispán lassusága és erélytelensége ellen.
A magyar megyében, magyar törvényhatóság alatt lévö Szász Régen a magyar hatóságot többé elismerni nem akarja. Egy lakost azért, mivel fekete-sárga zászló alatt nemzetőrködni nem akart, egy pesti születésű szabólegényt pedig, mivel nemzeti szalagot viselt, bebörtönöztek. A postamestert, mivel neje magyar, fölgyujtással fenyegetik stb.*50.
Rövid, csupán tényekre szoritkozó tudósításait szivesen veszszük önnek, de hosszu elmélkedéseket – bocsásson meg – lehetetlen közlenünk. – A szerk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi