Csáktornya, nov. 10.

Full text search

Csáktornya, nov. 10.
Napi és hadi parancskivonat. A 8-ki fáradságteli hadjárás ismét uj tanuságot adott a parancsom alatt álló seregnek vitészségéről és lankadást nem ismerő jelleméről. E hadjárás megerősítendi a haza előtt ama jó hírt, mellyet seregünk már előbb három izben megérdemlett. Elismerést és köszönetet mondok Gáspár őrnagy urnak, mint az első dandár parancsnokának, és Gál alezredes, táborkari főtisztnek; de különösen ki kell emelnem Szekulits örnagyot és a parancsa alatt álló Zrinyi-zászlóaljnak szinte bámulásig terjedő harczias bátorságát, melly még a bérczeken álló ellenségi ágyúk tüzelésétől sem rettenve meg, azokat szuronyt szegezve űzé el erős állásukból stb. Meghagyatik Szekulits őrnagy úrnak, hogy a magokat főleg kitüntetett egyének neveit minél elébb bemutassa stb. Perczel Móricz.
Azért közlöm e kivonatot, nehogy valaki a következőkben azt mondaná: Zrinyi zászlóalji segédtiszt, kötelessége a lehetőleg dicsérni a vitézeket.
Az oct. 18-ki, domborui dicsőséges csatázásunk óta Csáktornyán pihente fáradalmait 4 harczszomjas zászlóalj, több ezernyi egymást váltogató nemzetőr, a Miklós-, Sándor- és Radeczky-huszárok szép mennyisége. Megkisértetett ez idő alatt Burics general felkérésére a békes egyezés vagy értekezés, de minden nyom nélkül. Biztos tudósítás szerint, Fridauból, Varasdról a császári seregek, Légrádról a dühöngő illyr csorda 9-kén akarta a támadást megpróbálni, s ezt kelle megelőznünk, közőlök egyiket legalább egy időre megtörve, s választottuk a legerősbet.
F. hó 8-ra virradóra, – éjfélt 12 órakor megindulva – 6 óra tájban Polstraun túl Fridau előtt köszöntöttek a császári vadászok és János dragonyosok lövésekkel, s részünkről, a Zrínyi zászlóalj képezvén az előcsapatot, felállíttattak jobbra balra az őrszemek előre törtetve, s csakhamar hozták mindegyik részből a foglyokat, a vitéz huszárok segítségével, és dragonyos lovakat. Majd két állásukból őket kiűzve Fridau előtt, a rájok nézve kellemes és nyereséges lombor téren, kisértették még meg, ágyúkat szegezve, gyalogságot felállítva, lovasságot tartalékúl használva, az ellentállást; de a Zrinyi zászlóalj egészen balra húzódva, a Hunyadi jobb oldalon foglalva helyet, a Szabolcsi megoszolva, a két sereg gyámolítására felállítva, s a zalai hátul az ágyúk fedezésére használtatva, a lovasság pedig, a hegy völgy miatt csak kissé haladhatva előre középen, megkezdődött a diadalmas csata, mellyben a Zrinyiekre volt leginkább mind az ágyúzás – granátokat és kartácsokat szórva – mind a gyalogság lövöldözése irányozva, s mi szuronyt szegezve rohantuk meg az ellenséges tábort és dicsőségesen megszalasztva, a várost, néhány ablakbóli lövöldözés közben elfoglaltuk. Ezután még a város tulsó végére vonultunk, hol az ellenség Gross-Sonntag felé roppant meredekségekre vonulva állapodott meg s ágyúink a város szélső házánál felállítattak s egy óráig tartó tüzelés után dél tájban, roppant esőben, visszafelé indultunk s 18 órai munkánk után ismét csáktornyai szállásunkba jutottunk.
Az ellenség előnye volt a szerencsés fekvésű hely, tájismeret, vadászok, s agyakorlott katonák, mienk a váratlan meglepés, a harczszomjas és határozott ifjúság és vezéreink.
Az ellenség vesztesége 50–60 halott, 5 dragonyos ló, mienk egy halott, és 11 kisebb nagyobb mértékben sebesült, de fájdalommal kell melítenem két sebesűlt Hunyadi-vitézt, kiket társai 517egy darabig elhozván, nehézségök miatt martalékúl hagyták az ellenségnek, holott kocsi volt elég rendelve számukra.
E nap dicsősége a fenirt vezérőrnagyoké és a Zrinyi-zászlóaljé. Szekulics István őrnagy méltán megérdemli a haza figyelmét. A foglyok közől rögtön ajánlkoztak az olaszok és néhány vadász magyar szolgálaiba s bevétettek, egy fridaui vitéz elbocsáttatott, 21 pedig Pest felé indíttatik. Háromnapi folytonos esőzés reményljük hogy ad nyugalmat, mert csak bizonyos veszedelemre jőnének elleneink: azonban ha nekik úgy tetszik, szivesen elfogadjuk. – Parragh Gábor, zászlóalji segéd tiszt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi