Tudósítások Aradról. Nov. 5-dikén.

Full text search

Tudósítások Aradról. Nov. 5-dikén.
Csaknem naponként ágyúznak bennünket és minduntalan riadónk van. Ma reggel ágyúdurranások hivtak ismét össze. Hajnalban, midőn előőrseink a marosi nagy hid mellől már visszavonultak (nehogy a világosság őket ott érvén a várból rájok ágyúzzanak) néhány katona a várból kijött s az ott közel fekvő úgynevezett pixen-kaszárnyát, s a kincstárnak e mellett levő tűzifa-raktárát meggyújtotta. Oda sietett embereink egy Don Miguel ezredbeli gyújtogatót agyonlőttek, a laktanyát meg nem mentheték ugyan: de az ölfa-halmazt az ellenek szórt kartács-lövések közt is széthányták s ezzel közel 1000 öl kincstári fát megmentettek. Illyesek elhárításaul, a nagy hidat le fogjuk égetni. Ez alkalommal a dsidások és D. Miguel ezredbeli gyalogok Zsigmondházra lopództak s a Maros és töltés közt levő több házat meggyújtottak. Máriássy emberei előjökbe rohantak s egy kis összecsapás volt, mellyben két várbeli tüzért a mieink lelőttek (igy már ezzel 6 van lelőve) s ma egy meg is sebesedett; a mieink közől Dani nevű vásárhelyi honvéd-hadnagy lábát törte el egy ágyúgolyó. A Maros Mikalaka felé olly kicsiny, hogy át lehet lábolni; azért 10 dsidás áttörvén, a mikelakaiak borjú-csordáját, a pásztorok gyanítható egyetértésével, áthajtották, lehetett mintegy 150 darab. Az előőrsöknek nem volt puskájok, mig hirt adhattak, a segitségadást késő volt elrendelni. Gál László őrnagy Zarándba bement Guravojnál s az ott összecsoportosult oláh lázadókra 8 ágyú- és kartácslövést tett; mire ezek szétszaladtak, 110 halottat hagyván magok után.
Nov. 6-án. A város közti nagy hidat ma éjjeli 11 óra után a város felgyújtatta, a tegnapi nagy eső miatt megnedvesedvén, nehezen, de még most is ég, már mintegy negyedrésze elpusztult. A marosparton fekvő s tegnap a vár által felgyújtott ölfát magánosok hordatják, nem igen nagy kár tétetett benne. – A vár tegnapi 10 óra óta (e perczben 2/4 5re) csendben van, nézi a hidat, és mint mondják, használja az alkalmat s a még le nem égett részt tán télire behordatja; most adák ki épen a parancsot, hogy az ott álló előőrsök lövésekkel ellenezzék. Egy két, részint a várból, részint oda történt puskalövésen kivűl, ma semmi különös nem történt. Máriássyt Aradon láttuk; aligha nem töri valamiben fejét, de meg nem tudhatom, mert természetesen a hadi tervek s készületek titokban születnek.
Nov. 8-án. A megye csende az újabb erélyes intézkedések által helyrehozatott. Épen ma érkezik Gáltól az utósó tudósítás, melly szerint ő már Erdélyben, Körösbányán működik; a felkelők közől egy őrnagyot Kendi Sándort s még egy más oláh őrnagyot és egy századost elfogott. Itt is 6 Sándor-huszár és 8 aradi nemzetőr neki vágtak egy 600 főből álló oláh tábornak és szétverték s lefegyverzették. – Megyénk föllázadt, de legyőzött községeiben jelenleg semmi bajunk nincsen, velök az ujonczokat nem negyedrészben, hanem egész számban állíttatjuk ki pedig helyettesítés nélkűl. Most még csak a Maros-mente van hálra, azonban majd itt is végezünk. Ide legnagyobb circumspectio kell, mert itt Riebl dolgozik, ezt magam akarom temetésénél elprédikálni. – notabene – ha elfoghatjuk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi