A drávántúlí kerületből.

Full text search

A drávántúlí kerületből.
A drávántúlí kerületből datálom most is e sorokat, ámbár a Novine dalmatinsko- hervatsko- slavonske szerkesztője Gáj ezt lapja 125-ik száméban oda magyarázza, hogy mi ez által a barátságos egyezkedést akarjuk megkisérteni. És miután már Gáj uram lapjánál vagyunk, pirítsunk rá is egy keveset, azon füllentésekért, mellyekkel szegény olvasóit ámítani ügyekszik. Szerinte Eszéket a lázadók körülvették, s maholnap beveszik; Perczelt a horvátok Stajerországban tönkre tették stb. szép álmok! – Ugyan e lap Jellachichnak Windischgrätz kineveztetése által történt mellőzését úgy akarja szépíteni, hogy J. csak osztrákföldön áll Windischgrätz alatt, de Magyarországban ennek Jellachich semmiféle cselekvésébe nem szabad avatkoznia. Mint csak Schiller „Theilung der Erde” czímű költeményében, úgy tesznek a jámborok; csak az a szerencse, hogy a magyar nem lesz elkésett költő, s úgy istenén kivűl az ő segítségével még csak más valamicske is marad.
Most lássuk az Agramert. Érdekes benne Jellachichnak Rothneusiedlben, nov. 1. kelt egy levele, mellyben olvassuk: Oct. 28-kán előcsapataim kényszerűltek az ellenség túlnyomó ereje elől visszavonúlni; 29-kén látható volt, hogy a magyarok egész erejökkel előre nyomúlnak a bécsi pártütőknek segítségére, s hogy bennünket a város bekerítésében akadályozzanak. 30-án következett a lovasságnak támadó mozdúlata hg. Lichtenstein alatt. E közben az ellenség Schwechatot, Rannersdorfot, Manswörtet és Kaiser-Ebersdorfot erélyesen megtámadta. Manswört fölgyújtatott általa. Én gyalogságomat az erős tüzelés elől Schwechat balpartjára parancsoltam stb. stb.
Perczel álmodott megveretéséről Stauduarnak is vannak visiói, s 100 legényünket öleti meg lapja terén. Szerinte nov. 8-án kellett volna 2 zászlóalj varasdi határőrnek Horvátországba érkezni, mellyeket Jellachich vasuton küldött oda. Ugyan e tudósításból tudjuk, hogy Naugent seregében egy Pásztori Károly nevű ember harczol, s állítólag különösen kitüntette magát. Nevéről itélve ez ur magyar, jó lesz tehát följegyezni.
Bécs bevétele fölött egy más fél hasábnyi declamatiót tart az absolutismusnak e bérencze, s az elfoglalás napját a dicsőség napjának nevezi. Szabadság istene, mikép tűrheted e gazságot?
Még egy ujságot Zágrábból. A zsarnokságnak diadalmaért a 530legyilkolt bécsi szabadság fölött Haulik nov. 5-én egyházi ünnepet rendelt, mellyen maga szolgált misét. De számításában csalatkozott; mert a zágrábi nép is kezdi már sokalni az önkény nyomását, és csak igen kevesen jelentek meg a székes egyházban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi