Nyilt rendelet.

Full text search

Nyilt rendelet.
Ezennel közhirré tétetik, hogy a pesti fegyvergyár, az eddigi magán-tulajdonos társaságtól, az ország számára átvétetik, s a nemzet hadiszertárai közé soroztatván, Lahner ezredes főfelügyelete alatt, közállodalmilag fog kezeltetni. – Ezennel meghagyatik tehát:
1) Buda-pest, Esztergom, Komárom, Győr, Pozsony, Sopron, Pécs, Fejérvár, Szabadka, Szeged, Arad, Gyöngyös, Eger, Kecskemét városok előljáróinak, hogy a kebelökben levő puskaműveseknek, és legényeknek számát rögtön és legfölebb egy hét alatt hozzám feljelenteni szoros kötelességöknek ismerjék.
2) A közállodalom vas- és gépgyárai igazgatóinak, valamint általában minden közállodalmi bányász-tisztségeknek szorosan parancsoltatik, hogy a bánya- és gyármunkások közől mindazokról, kik a fegyvergyártáshoz alkalmazhatók, megjegyezvén, hogy mellyik miféle munka készitésére alkalmatos, hasonlóképen nyelcz nap alatt egy névjegyzéket küldjenek hozzám, hogy a körülményekhez képest azok közől a szükséges munkások Pestre küldése iránt, haladék nélkűl lehessen intézkedni:
3) Ezeken kivűl, ezennel átalában közhirré tétetik, hogy az ország ezen fegyver-gyárában, a fegyvergyártás bármelly neméhez értő munkások, illendő fizetés mellett, állandó alkalmazást találhatnak, s alkalmazásuk után, mind azon jótéteményekben részesíttetnek, mik a status szolgáira nézve szabályszerüleg fenállanak.
A nemzet el van tökélve, hazánk álnokúl megtámadott szabadságát megmenteni; ezernyi ezer karok vannak kinyujtva fegyverért a haza védelmére. Minden új ezer fegyver annyi, mint egy új honvéd-zászlóalj, azért a kormány megvárja minden becsületes hazafitól, hogy az ország fegyvergyárának minél több ügyes puskaművesekkeli ellátásában segéd kezet nyujtani, a puskamüvesek pedig önkényt szolgálatra ajánlkozni, annál inkább kötelességöknek ismerendik, mivel különben a munkásoknak parancsolólag is igénybe vétele, el nem fog mulasztatni. – Kelt Budapesten november 14-én 1848. Az országos honvédelmi bizottmány nevében Kossuth Lajos s. k. elnök.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi