FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

576FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A napokban nagyobb számú beteg katonákat hoztak a táborból. Éjjel érkeztek meg szegényekkel, s keresték az illető orvost, hogy azonnal kórházba adhassák őket. Sauer úr segédei azonban, történetesen épen azon este, mákonynyal (?) tettek kisérletet magukon, s aludtak tőle, mint a juhászbunda. Hiába csöngettek, hiába dörömböltek ők fülök botjait sem mozdították, minélfogva a felügyelők nem kaphattak utasítványt a kórházba, s a betegeknek egész éjt a szabadban kellett tölteniök. Orvos urak! a katona most legdrágább kincse az országnak, járjatok el lelkiösmeretesen a kezetekre bizottakkal, mert hanyagságtokért ezreknek átka száll rátok. Sauer úr pedig igen jól tenné, ha két Mómusa helyett két Argust választana maga mellé.
– E sötéthez itt egy derűltebb kép is. Tudják olvasóink, mikép Gömör a szó teljes értelmében olly ágról szakadt újonczokat köldött bé, hogy még csak annyi ruhával sem voltak ellátva, mennyi a test eltakarására szükséges. Azt is említettük tán, miszerint a rondaság és ruhátlanság következtében cholera lepte meg őket, s nagyban dühöngött közöttük. És jött egy orvos, egy becsületes emberbarát, Töltényi úr, ki gondja alá vette e nyomor fiait, fürösztötte, tisztogatta őket, többeket saját fehérruháiba öltöztetett, szóval, mindent megtett körűltök, mi csak tehetségében állott: és a betegség, alig egy pár nap alatt, tökéletesen megszűnt közöttük. Vegye legforróbb köszönetünket nemes tetteért, orvos úr.
– Pest hölgyei, a lelkes Bohusné fölszólítására, igen nagy mennyiségű fehérneműt készítettek katonáink számára. Egy nagy nevű grófné, ki már hat hónap előtt azzal örökíté nevét a történetben, hogy, midőn rangtársai mázsa számra hordták ezüstjeiket a haza oltárára, ő a magáéit a földbe ásatta, e grófné is, mondám, kapott illy fölszólítást Bolvusnétól, de ő seregünk számára csak egy kapczát sem adott. Egy barátom, ki a házhoz járatos, ez időben egyszer sírva találta a grófnő leánycselédét, ki urnéja szívtelenségéről panaszkodni kezdett előtte, s fájlalta, miért nincs neki módja benne, hogy asszonyát meggyalázhatná. Barátom egy pár forintot adott a jó szívű cselédnek; s ez két nap mulva 3 pár fehérruhát, örömtől könyező szemekkel adott át Bohusnénak, kivel nevét semmikép sem akará tudatni, hanem barátomat, kitől a ruhára való pénzt kapta, mondta be az ajándék adójának. Jertek ide ti kisszívű nagyok, s tanuljatok nagylelkű kicsinyek lenni egy cselédtől!
Ugy !valljuk, Győrt sánczolják. No hiszen, ha sebesen megy a munka, csak izenjenek nekünk, majd teszünk róla! mert mi már nagyon is praxisában vagyunk a tempózásnak.
– Tegnap délben érkezett meg a Giron által alakított német legio egy csapata.
– Szinte tegnap jött néhány tiszt Pozsonyból, kiket Ujházi küldött ide, mivel az alkotmányra megesküdni nem akartak. A honvédelmi bizottmány egyik tagjánál találkoztam velük, hol nagyra nyitott szervekkel, csodálkozva kérdezték: valljon miért kellett nekik ide jőniök? – A hadügyministeriumhoz utasították őket; ott alkalmasint tudtokra adták, miért kellett ide jőniök! – Szathmáry K.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi