Csucsai tábor, dec. 21.

Full text search

Csucsai tábor, dec. 21.
F. hó 18-kán és 19-kén a honvéd 11-ik zászlóalj hősiségének ismét egy bizonyságát adá.
18-kán az ellenség táborunkat tönkre tenni, s a Királyhágón áttörni szándékozott. Megtámadtatásunk három felől volt elhatározva: Hunyadról jött egy ezred Siskovics, három escadron lovas és két század Károly Ferdinand s más gyalogság kiséretében Vardiner, míg Urbán Almás felől 9 század sorkatonával s tömérdek néppel nyomúlt előre. E két tábor közt Hodosfalva körűl a helységekben fölkelt nép a hegyek élén állomásozott.
Délután nyomúlt Urbán Börvény felől a krasznai útra, hol míg a közel falvakból a segély összehúzódott, egy század honvéd állotta becsűletesen a sarat. A segély Szabó Farkas vezérlete alatt alkonyatkor érkezett meg.
Táborunkat Baumgarten székely lovag alezredes vezérlé, azon férfiú, kit, ha a kolosvári népgyűlésben b. Baldacci mellé alvezérűl választottuk volna, (mert még akkor a vezért választottuk) máskép állanánk.
Szabó százados a Jánk táborát szétvert lelkes vitézeivel előnyomúlt, csak hamar azonban megszólíttatott, és lövéssel üdvözöltetett, mire emberei előrohanván 4 előőrt a megszólítóval együtt elfogtak, s a sötét éj daczára is számtalan ágyú és kartácslövés közben Urbán táborát szétverték.
Ugyan ekkor megtámadá egy más csapat Hodoson Dobai századost is, de a szenttamási és schwechati csatákban edzett hős két század honvéd s két század nemzetőrrel a nagy tömeget megszalasztá.
Igy mutatkozván az események, Riczkó ezredes parancsára erőnk Csucsára pontosíttatott össze, s egész éjszaka fegyverben vártuk a támadást.
19-kén jókor reggel Urbán összeszedvén erejét, ránk csapott, de rövid kemény tűzelés után visszavonúlt, a mieink rohanva utána, s emberei közől számosat megsebesítettek, kettőt sebesűlten el is fogtak, az oláhok közől mintegy 60 esett foglyúl. E csatában a lelkes vezér Baumgarten is lábán sebet kapott, de a melly – istennek hála – nem veszélyes.
Míg Urbánnal a harcz Kraszna felől így folyt, K.-Sebes felől Várdiner nyomúlt elő seregével. Fegyveres erőnk ellene Dobai százados vezérlete alatt 3 század honvédből állott. A tűzelés keményen folyt, kétszer vertük vissza, s ugyanannyiszor nyomúlt elő a túlnyomó ellenség. Egyik ágyúnk mindjárt a harmadik lövésre leszereltetett, mégis egy ágyúval az ő kettőjök ellenében sikerűlt visszatartóztatnunk, míg a Szamos túl partján levő csatáraink a Szamosba beleugorván meg nem rohanták, s vissza nem verték őket. Tiszteink mind jól viselték magokat, de főleg Dobai százados és Hegyesi Ferencz főhadnagy voltak e csata hősei. Ez utósó egy közhonvéddel Győrfi Ferenczczel volt első, ki egy töltéssel telt tűzérszekeret, mellyen 300 pft. és 2 db arany is találtatott, elfoglalt. Zsákmányúl esett még két ló, s ha több lovasságunk van, megrohant ágyúik is kezünkbe jutottak volna. E csatában Dobai is könnyű sebet kapott.
E csaták, bár állásunkról kénytelenek voltunk is visszavonúlni, a legnevezetesbek, olly roppantúl túlnyomó erővel a lelkesűltség és vitézség diadalmasan küzdvén meg. A 11-dik z.alj 5 százada, mert a hatodik az alvidéki táborban van, s a 32-dik első százada, mellyben Lugenics őrmester tűnteté ki magát, a haza várakozásának becsűlettel megfelelt.
Az Urbán elleni krasznai csatában kitüntették magokat Kiss Lajos hadnagy, Nagy és Monc őrmesterek; a Kis-Sebes felőliben, különösen a 2-ik század 3-ik szakasza, Balázs Ferencz, Weiss és Ruzsicska tizedesek, kik a Szamos vizén csaptak át az ellenre, Miklós és olasz huszáraink is, bár számra kevesen, dicsően viselték magokat. A tüzérek közől kitűntek Vászil Ferencz tűzmester Várdiner ellen, s Kraszna felől Nigrász főhadnagy.
Sebesűltünk van 13, ezek közől 3 nehéz sebben, halottunk egy. Az ellenség részéről K.-Sebes felől egy Saint-Quentin nevű őrnagyon kivűl valami 40 maradt a csatatéren, sebesűltjeiket két kocsin vitték el, Urbán üldözött táborában is sok sebesűltnek kellett lenni, mert a merre vonúlt, sok várnyomot hagyott maga után.
Mikor e sorokat bevégzém, jött egy tudósítás Vardinertől, mellyben az elesett őrnagy testét visszaadatni kéri, s egyszersmind igéri, hogy Gyarmati nevű nemzetőri őrnagyunkat, ki Somlyóra ment pénzért s elfogatott, visszaadja. Saint-Quentin testét tehát ma viszik el Csucsáról a mieink az ellenség előörséig, halotti tisztességgel. Gyarmatit visszaadják-e vagy nem, majd megirom.
Hírlik, hogy Bánfi-Hunyadot fölégették, s az ellenség Kolosvárig visszavonúlt. Mennyiben igaz e hír, nem tudjuk; mi nyomúlni fogunk előre; állomásunkat, erőnk szaporodván, a váradi honvédek foglalják el. – Németh.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi