Zsibó, dec. 20.

Full text search

Zsibó, dec. 20.
Több illy napokat a hazának, s több illy örömhireket az olvasónak, mint a millyennel kedveskedhetem! Dicsőség koszorúzta ezen nap harczosainkat, kik bátor elszántsággal küzdöttek a 4–5 annyi ellenséggel, melly gyalázatosan megfutva szétveretett.
A zsibóval szomszédos Tihó nevű helységnél (Doboka megyében) volt a csatahely, szurdok, Őrmező és Borzova a győzelem mezeje. Mindezen helyek egy s másfél órányira feküsznek Zsibótól.
Az ellenség száma 5–600 sor- és határőrkatonaságból s 6–7000-nyi oláhságból állt; vitézeink 1200–1300-an voltak 2 ágyúval. De lássuk részletesebben.
Folyó hó 8-án egy hűséges oláh polgártársunk jelenté, hogy Urbán tábora Szurdokon van. Szerencsénkre az előttie stve hozta isten hozzánk a derék Kossuth-huszárokat. Még az nap kimenénk vizsgálódni, s csatarendbe várni az ellenséget. Két huszárunkra Tihón lesből rálőttek, egyiknek lova megsebesíttetett, másiknak csákóját szaggatta meg a golyó. E nap semmi egyéb nevezetes nem történt.
19-ikén olly roppant csorda ellenében csekély erőnkkel, nem csekély aggodalommal viradtunk fel; de a hős elszántságú őrnagy, b. Kemény Farkas, e tűzről pattant, soha nem nyugvó veterán, 400 harczszomjas erdélyi menekűltjével, mind megannyi oroszlánnal, a merész Kossuth-huszárokkal, mintegy 100 lándsás érmelléki nemzetőrrel, a buzgó hazafi Szodorai Sándor őrnagygyal, sikra szállott, bevárni a ránk száguldó ellenséget. Sűrű lövések közt rohantak azok ránk egy dombról lefelé, míg nem egy halomra helyzett ágyúnk a tömegből vagy 6 egyént kisorzott, mire sirás es jajgatás közt visszavonúltak, s haragjokban hatalmas tüzeket raktak. Ez estve megérkezett hozzánk a 700 főből álló vitéz székely zászlóalj, megérkeztek Czecz táborkari főnök, gr. Bethlen Gergely a Kossuth-huszárok őrnagya, s Forró és Szilágyi őrnagyok.
20-ikán volt Tihó mellett, melly már csak hamvaiban van, a derék csata. Az ellenség darabig állotta a tűzet, mieink mind végig rendületlenűl; végre az ellen futni kezdett s szaladt rendetlenűl, merre csak látott; vesztesége 20 ember és egy zászló. Közőlünk könnyű sebet kapott derék s ügyes vezérünk Czecz, egy tűzmester, egy székely katona; nehezen sebesűlt két székely közvitéz. Nyereségünk egy zászló, 2 ló, 60 darab marha s néhány sertés.
Vitézeink egytől egyig méltán dicséretet érdemelnek, a vezéri érdem legfőkép Czecz és Bethlen Gergelyé. – T. P. K.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi