PEST, DECEMBER 26.

Full text search

PEST, DECEMBER 26.
Tudva van, miképen a kremsieri gyülés első napjaiban az osztrák pénzügyminister, Kraus, a ministerium nevében felszólította a képviselőket, miszerint, be nem várva a rendszeres budgetet és számadásokat, az álladalom szükségeire s különösen a magyar háború költségeinek fejében 80 millió forint új adósságcsinálásra adjanak neki felhatalmazást. Az országgyülés azon előterjesztést a pénszügyi bizottmányhoz utasította, melly jelentését dec. 14-ekén adta be. Ezen okirat egész terjedelmében igen nevezetes* mi azonban jelenleg csak a magyar háborút illető pontjával foglalkodandunk. Erre nézve következő a bizottmány jelentése.
Kööljük alább Austria rovat alatt. – A szerk.
„Egy másik politicai kérdés, mi egyszersmind átalános részvét és aggodalom tárgya, Magyarország állapota. Látjuk, hogy itt háború üt ki; olly országban, mellynek lakói századok óta, vész mint béke idejében, velünk testvériesen egyesűlve voltak, egyesítve a korona és kölcsönösen egymásba vágó érdekek köteléke által.”
„Ezen ország népfajai között, a boldogtalan viszálkodások véres harczot idéztek elé, mi csak az osztrák birodalom egységét veszélyeztetheti.
„Mi az összes birodalmat fen akarjuk tartani, de akarjuk: csupán az egyenlő jogú szabad népfajuk egyesítésének alapján. Mi átláljuk: hogy a kormánynak készen kell állania, a magyar tartományokbeli bonyodalmak kiegyenlítését, az óhajtott béke, vagy talán a kikerűlhetlen háború utján eszközölni, miszerint a népfajok, minden korcs befolyásoktól megszabadúlva, szabadon nyilatkozhassanak, hogy magokat velünk egy organicus egészszé újra átalakíthassák. Ezért, e háború nem lehet egyéb, mint pályanyitó a népfajok megszabadítására s egyesítésére. Ezen szempont a pénzügyi választmányt oda vezeti, hogy az összes ministeriumhoz a következő két kérdést intézze:
„Valljon a magyar korona alatt egyesűlt országok, a birodalmi gyülésen képviselt valamennyi többi országokként, organicus részei legyenek-e az egyesűlt alkotmányos császárságnak?”
„Törvényhozási és kormányzási tekintetben minő viszonyt szándékozik a kormány Magyarország és a többi országok között, a magyarországi háború által elérni?”
„A ministerium válasza igy szólt: Az alkotmányozó birodalmi gyülésen képviselt országok és a magyar koronához tartozó országok közötti erős organicus kapocs helyreállítása, a nemzetiségeknek egyenjogosítása, egyszersmind azonban a monarchia egységének és elválhatlanságának megalapítása és megerősítése, a czél, mellyre a ministerium törekszik. Mi alakban s melly intézkedések által lesz azonban ezen czél elérendő? ez iránt a ministerium jelenleg még semmi bizonyosat nem mondhat, miután elkerülhetlen szükségesnek tartja: hogy azon különböző népfajoknak kivánatai, mellyek a magyar tartományokat lakják, eleve megtudakoztassanak, és kellőleg tekintetbe vetessenek.”
Ezen választ megnyugtatónak találta a bizottmány. Hogy volna magyar, ki ezt megnyugtatónak találhatná, nem hiszszük. Hiszen látjuk, hogy bár miként változtak legyen is a személyek martius óta, a régi játék Magyarország ellenében folyton folytattatik s az eljárás csaknem mindenütt stereotyp. Midőn aprilisban és majusban a legőszintébb kibékülési szándékkal Jellachichot felhivtuk, nyilatkozzék azok iránt, mik Horvátországra nézve teendők volnának, ismételve azt felelte, hogy mindaddig, míg nemzetének akaratát nem ismeri, s ez képviselői által nem nyilatkozott, semmi feltételt a kibékülésre nézve nem tehet. A tartományi gyülés tagjait az alatt maga nevezte és pártja által neveztette, a statariumot kihírdette mind azok ellen, kik az ő pártja ellen izgatnának, a gyülés által a legképtelenebb és semmiképen el nem fogadható, az alkotmányba ütköző kivánatokat emelt végzéssé, az alatt időt nyert, pénzt s hadi felszerelést Bécsből, és septemberben betört az országba.
Szintúgy cselekszik most az osztrák ministerium. Elvet állít fel, mellyet ő maga sokkal kevésbbé követ, mint a magyar kormány, mert a nemzetiségek közös feljogosítása melletti hangos szavainak daczára, a kormányrendeletek és törvényszéki itéletek Csehországban . Stajernek tót vidékein, a lengyel Gallicziában s az oláh Bukovinában még mindig németek, az országgyülési nyelv szinte német s mind e mellett el akarják hitetni a világgal, hogy ők minden népiségnek s nyelvnek egyenlő jogot adnak, s hogy mi, kik a drávántúli megyékkel szlavón nyelven leveleztünk, elnyomjuk a más ajkúakat, sőt, hogy a rácz lázadás, melly felsőbb parancsolat következtében készűlt s Bécsből ápoltatik folyvást, nem az ő művök, hanem rendelkezésinknek következménye. Illyenekkel ámítják a szegény németeket, háttérben mutatják nekik a monarchia egységét és nagyságát, az anyagi jólétet, a szabadságot, az alatt pedig martius óta már a századik milliomot szavaztatják meg e tartományok képviselőivel, minden számadás nélkűl, s gyűjtenek seregeket, szedik az újonczokat, elnyomják az olaszokat, megtámadják a magyarokat, csak azért, mert ezek ragaszkodnak a király által szentesített törvényekhez. Irtó háborút kezdenek a magyar faj ellen, mert látják, hogy ez, századok óta ismerve a szabadságot, ámításaiknak nem enged úgy, mint az absolutismus alatt elbutított örökös tartományok népsége.
Stadion, a mint látszik, az ausztriai monarchiának XI-dik Lajosa a Richelieuje akar lenni; akasztat mint az első, s ármánykodik, mint a másik, hogy megtörje a provincialis különbségeket s megsemmisítse az önállóságnak minden jelenségét, nem borzad vissza a legigazságtalanabb s legkegyetlenebb háborútól, csak hogy többé ne létezzék magyar, cseh, lengyel, olasz, tyroli, hanem mind ez felolvasztassék Ausztriába. A terv nem új, ismerjük Hucher és Lobkovitz és Kaunitz és Spielmann idejéből, hazánk már többször pusztúlt s vérözönnel borítatott el az austriai uralkodók által, hogy ezen kedvencz eszméjök létre jőjön, de a miket az isten elválasztott, azokat őssze nem fogja forrasztani Stadion. A magyar nem fogja engedni, hogy felolvadjon azon Ausztriába, mellynek alakja még az osztrák ministerium előtt is homályos, s melly természetesen más alapon nem emelkedhetik, mint a szláv alapon. Érzi ezt Csehország, érzik a horvátok, s a magok czéljainak kivitelére, mellyek máshova vannak irányozva, felhasználják jelenleg ezen eszmét; a loyalitás leplével takarják nemzeti nagyravágyásaikat, s a nagy szláv ország déli bábjának feláldozzák szívesen a szabadsági vágyat, mert hiszen egy erős és hatalmas Austriának alakulása csak az absolutismus vaspálczája alatt lehetne kivihető, a mint míg a legnagyobb részben román, tehát hasonnemű elemekből álló Francziaország is csak a szabadság utolsó vérbástyájának, La Rochellenek bevételével olvadhatott egygyé.
Reánk nézve annyival tanúságosb ezen hivatalos jelentés, mert látjuk ebből, hogy a camarilla nem akar tágítani s még az egyezkedési tért is elzárja a gyávábbak elől, mert világosan kimondja, miszerint Magyarországnak alkotmányát el nem ismeri, hogy önállását, melly tizennégy királyi eskű által szentesítve van, tagadja s megsemmisíteni akarja mind azt, miért őseink nyolcz századok óta éltek s küzdöltek, s ha kellett, elvéreztek, miért bizonyára a mostani nemzedék is élni és küzdeni fog, s bízva az igazságos istenben, győzni s leverni a három század óta folyvást ellenünk működő ármányt. –l–

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi