1

Full text search

1
Nagybátyám, Béla: olyan romantikus ember volt, aki csak azért halt meg ágyban és párnák között (és mezítláb), mert a sors nem adott neki kedvező alkalmat arra nézve, hogy másképpen fejezhesse be életét – például csatamezőn, a vívóteremben vagy oroszlánnal birkózva, abban az időben, amikor a Nyírbe megérkezett az őszi lovas, az a híres Szent Mihály, és a lovas baktatása nyomán kopárak lettek a mezők, még a tengeritáblák is elfutamodtak kísértetszárnyakon, utolsót harsogva: a bús tájakról.
És a napraforgó ottfelejtett fekete kórója reggelenként az éji ködből úgy tért vissza állomáshelyére, mint egy megőszült lovag, a megöregedett Don Kihóte a kalandokból.
Szent Mihály jött meg fakó, köhögős lován, és olyan ködöt fújt maga körül, hogy a csőszök, tengeripásztorok, sőt a piros képű szőlőcsőszök is mind deres öregemberek lettek nyomban. A szőlőskertek úgy megkopaszodtak, mintha többé nem lenne már szüret ebben az életben. A diófák odaadták utolsó dióikat is a szőlők végén, mert azt gondolták, hogy sorsuk immár betelt, elmehetnek koporsódeszkának, öreg ember ágyának vagy más olyan életpályára, amelyre az asztalos kiszemeli őket. A szilvafák betöltötték hivatásukat: álomba merülve hallgatták a gallyaikon ugrándozó cinkéket, ezeket a hűtlen, gyors járású, színes mellényű kis madárkákat, amelyek Szent Mihály lova előtt haladnak mindig. És a szilvafák a tűzre kívánkoztak, hogy immár céltalan életüket a háziak szolgálatában befejezzék. Kocsik, szekerek szedték fel őszi jó barátaikat, a hordókat, hogy biztos pincékbe vigyék őket Szent Mihály elől. (Mintha Szent Mihály meginna minden odakint felejtett bort a présházakban, kunyhókban!) Sűrű keréknyommal telt meg az orosi szőlők sárga homokja – amerre az új bort vitték el, hogy Mihály csak kulloghatott már a szekerek után. Nagybátyám, Béla, akkor mondta,283 hogy ideje elérkezett. Mert őszi ember volt, akinek igazában csak akkor kezdett ízleni az élet, az étel, a fátyolra borulgató nap és a hólyagos tekintetű holdvilág, amikor más emberek behúzódtak a fedeleik alá, mondván:
– Itt az ősz Bergengóciában!
(Mintha máshol nem volna őszidő!)
Megnézegették még utoljára a nádas háztetőket, amelyeken mindig elkelt egy-két köteg új nád a közelgő viszontagságok előtt. Igaz, hogy az ilyen új nádnak előbb meg kell találni a háztetőn a maga fekvését; – voltaképpen nem is lesz jó, mielőtt nem kapna a hosszú őszi esőkből, majd a tél félméteres havából, a szélein csüngedező jégbajuszokból… a mohából, a penészből, a szakállból… de mindenesetre szükség van az új nádra a veremnél is, amely az őszi meleget majd csak januárban kezdi felejtgetni, miután jól megszívta magát vele. (Míg a januári hideget majd csak úgy május táján eregeti ki magából.)
– Itt van Szent Mihály Bergengóciában! – mondták azok, akik költözködni szoktak, és ezért szemügyre vették az új házfedeleket, amelyek alatt elhelyezkednek.
Szemügyre veszik ilyenkor a megfeketedett zsindelyeket, amelyek között mindig akad kimustrálni való. Egy-egy fehér zsindely kerül a régi feketék közé, és darab ideig ugyancsak tarkítja a házat. Rendes embernek már csak a hitele végett is muszáj évenként néhány fehér zsindelydarabot elhelyezni a háza tetőjén. Hadd lássa a szomszéd, az ismerős, az atyafi, az útonjáró, hogy nyugodtan nyithat be a házba, oda nem folyik be az esővíz, hólé.
– Most már elkezdődhetnek a házi tennivalók, miután megjött Szent Mihály, így a padlás rendbehozatala is elkezdődhetik – mondták azok, akiknek padlásuk volt, amely felett a nádtetőt, zsindelytetőt vagy a cseréptetőt megigazították.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi