7 Meddig tart egy asszony türelme?

Full text search

7
Meddig tart egy asszony türelme?
– Csak nem mentek Kállóba kocsmát keresni, mikor itt minden utcában három is van? – kérdezte özvegy Sztárayné visszafojtott lélegzettel.
Szent Mihály engesztelékeny hangon felelt:
– Mit csináltunk volna, amikor olyan szépen együtt voltunk? Ki tudja, mikor kerül össze megint ennyi jó ember? Az élet rövid, mindnyájunknak meg vannak számlálva napjai, ki tudja, lesz-e Laci bácsinak születésnapja?
– Csakugyan elmentek Kállóba kocsmázni a vasúti kocsmából, ahol olyan komótosan ültek, mint a mennyországban. Még magam is beültem volna maguk közé, ha hívtak volna. Csakugyan? Csakugyan?
– A vonat indult, nem tehettünk egyebet – felelt Szent Mihály, mintha most jött volna rá, hogy micsoda hibát csinált Mintha nem volna elég alkalom itt mulatozni…
Özvegy Sztárayné egy percig úgy nézett maga elé, mintha megfagyott volna a vére
Aztán hirtelen elhatározással talpra állott, kinyitotta a szomszéd373 szoba ajtaját, amely mögött tudomása szerint Szent Mihályné született Sztáray Mathilde hallgatódzott.
Valóban így is történt…
Ott állt Mathilde, és a zsebkendőjét facsargatta.
Özvegy Sztárayné emelt, ünnepélyes hangon így szólt:
– Vedd tudomásul, lányom, hogy ez az úr, akit te férjednek, én pedig vőmnek neveztem, Kállóban járt korhelykedni, mikor mi itt két napig aggodalmunkban a város összes kocsmáiban kerestettük, mert attól remegtünk, hogy valami baj érte.
– Éppen azért mentem Kállóba, hogy meg ne találjanak – vágta ki Szent Mihály.
De beszélhetett már a jó vitéz. Özvegy Sztárayné készen volt az ítélettel.
– Mathilde, megtiltom neked, hogy egy álló hétig ehhez az úrhoz egyetlen szót is szóljál, hogy kérdésére feleletet adj. Ha kell neki valami, forduljon hozzám. – Annak a vén szamár Laci bácsinak, aki okozója volt mindennek, azt üzenem, hogy ne kerüljön a szemem elé, mert ha még nem kötötték hátra a sarkát, én majd hátrakötöm.
Így szólt a galambszelíd asszonyság, és leült a leánya mellé sírni. Szent Mihály pedig gondolkozhatott magában, hol követte el a hibát.
(1933)374

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi