belevesz [2]

Full text search

belevesz [2] [e-e-e] tárgyatlan ige, (jelentő mód jelen egyes szám 3. sz, kül. az 1. jelentésben:) beleveszik v. belevész is
1. Belevesz (vmibe): <élőlény, tárgy> vmibe belejut, és ott elvész, elpusztul. Beleveszett a Dunába.  Belökte a brácsást meg a cimbalmost a folyamba, hogy azok majdnem belevesztek. (Mikszáth Kálmán) || a. (ritka) <Ember> vmibe belejutva eltéved. Könnyen belevesz az ember abba a sűrű bozótba. || b. (átvitt értelemben) Belevesz (vmibe): vmiben gyorsan v. fokozatosan tovább haladva érzékelhetetlenné válik; vmiben eltűnik, elenyészik. A kiáltás belevesz az éjszakába. A repülőgép lassan beleveszett az ég kékjébe.  A szava … beleveszett abba az üvöltésbe, amely az utca sötétjében felhangzott. (Gárdonyi Géza) A síkon is csak eltűnik akárki, a síkságnak is megvan a maga takarója. Itt egy rossz bokor, ott valami nádas, … s belevész, aki messze mén. (Móricz Zsigmond)
2. (átvitt értelemben, bizalmas) Belevesz vkibe, vmibe: vkinek, vminek teljességgel rabja lesz; belebolondul. Vö.: vesz [2] (I. 5). Beleveszett ebbe a leányba. Nagyon beleveszett az operába. || a. (átvitt értelemben, bizalmas) Belevesz vmibe: hosszú ideig szünet nélkül v. elmélyülten foglalkozni kezd vmivel, nem tud szabadulni tőle. Beleveszett az iratokba, a könyvekbe.
3. (régies) Civakodva beleköt vkibe; összevesz vele. Vö.: vesz [2] (III).  Oly ingerült volt, hogy mindenkibe beleveszett. (Jókai Mór)
beleveszés; belevesző.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi