elönt

Full text search

elönt [l-ö] tárgyas ige
1. <Víz, ill. víz hordaléka vmit, rendsz. területet> elborít, eláraszt. A folyó elöntötte a fél várost.  A víz kétes elem, a földet elönti, de táplál. (Vörösmarty Mihály) Úgy kiáradt a víz …, hogy minden rétet elöntött. (Jókai Mór) || a. <Vér, veríték, könny vmely testrészt> hirtelen ellep. Elönti szemét a könny; elöntötte arcát a vér, a veríték.  Sörösüveget vágott a Takács Józsi fejéhez, s azt elöntötte a vér. (Móricz Zsigmond) || b. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) Elönt vmit vmivel: <fényforrás> fényével hirtelen teljesen megvilágít, eláraszt vmit.  A ragyogó naptányér … sugárkévéjével csak a földgolyóbis felét önti el. (Mikszáth Kálmán) Ebben a pillanatban meggyulladt a villany, tündéri fénnyel öntötte el az eddig homályos fülkét. (Kosztolányi Dezső)
2. (átvitt értelemben) <Vmely testi v. lelki érzés> hirtelen teljes mértékben hatalmába kerít vkit, erőt vesz vkin. Elöntötte az epe; elönti a forróság; elönti a méreg.  Egész testét elöntötte a forróság. (Móricz Zsigmond) Az az érzés öntötte el, hogy meg kell őrülnie. (Nagy Lajos) || a. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) Vmi elönt vmit: vmely érzés kifejezése hirtelen feltűnő módon láthatóvá lesz, megmutatkozik vhol.  Őszinte kedélyesség öntötte el egészséges, piros képét. (Mikszáth Kálmán)
3. (kissé régies) <Folyékony v. nagyon apró részecskékből álló anyagot> – rendsz. edényből – kiönt.  Ila csaknem elönté a levet, hogy atyját ily véletlenül megjelenni látá. (Vörösmarty Mihály)
elöntés; elöntet; elöntő; elöntöget; elöntött.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi