előny

Full text search

előny [e] főnév -t, -ök, -e [e]
1. Olyan kedvezőbb körülmény, helyzet v. állapot, adottság, amelyből haszon, nyereség, siker származik v. származhat. A szövetkezeti gazdálkodás előnyei; (sport) a hazai pálya előnye; előnyben van vkivel szemben; kihasználja vminek az előnyeit.  Nagyon fiatal volt még akkor, s ez a tulajdonság csak a nőkre nézve előny a színi pályán. (Jókai Mór) Az ember a legkisebb előnyről sem akar lemondani, amit valamiképpen elért, s embertársának a legparányibb előnyt sem hajlandó engedélyezni. (Móricz Zsigmond) || a. Az ilyen helyzetből származó haszon, nyereség, siker. Anyagi előny. Számára ez nagy előny. Előnyére válik; előnyt húz vmiből. Csak a maga előnyét nézi. Meg nem engedett előnyöket szerez. Anyagi előnnyel jár vmi.  Mondd, jó apám, | Mi előnyöd néked abból, hogy Hellast [= a régi Görögországot] adóztatod? (Arany JánosArisztophanész-fordítás) Nem jár el becsületesen, ha arra használja Jesszi gyöngeségét, hogy megfossza … anyagi előnyöktől. (Herczeg Ferenc)
2. (játék, sport) Kedvező helyzet, amelyben az a játékos v. versenyző van, akinek a játszma v. a verseny egy bizonyos pillanatában addigi teljesítménye alapján több esélye van a győzelemre, nyerésre, mint ellenfelének, ill. a többi versenyzőnek. Előny az adogatónál, a fogadónál; előnyre tesz szert; előnyt ad: gyengébb versenyzőnek induláskor kedvezőbb helyzetet biztosít; előnyt nyer v. szerez.  Eleinte előnyben volt, hanem azután úgy erőt vett rajta a kábító ital, hogy az alakokat [= a sakkfigurákat] sem ismerte meg. (Jókai Mór) || a. (játék, sport) Az a távolság, ill. időben, pontszámban v. másképpen kifejezett különbség, mely ezt a helyzetet meghatározza. 15 pontos előny; két másodpercnyi előny; félméteres előny; egy bástya előnnyel vezet. Állandóan növelte előnyét, és két testhosszal előbb úszott célba. || b. Az a távolságban v. időben kifejezett különbség, amellyel vki mást megelőz. A szökevény száz km előnnyel járt üldözői előtt.  A cárnak hat órai előnye volt Jakuskin előtt. (Jókai Mór)
3. Vminek (vkinek) olyan tulajdonsága, sajátsága, amely javára szól, mással szemben kedvezően megkülönbözteti. A falusi élet előnyei a városival szemben. A terv előnye az, hogy könnyen és kevés anyagi erővel megvalósítható. Előnyére változik meg: rokonszenvesebbé v. szebbé válik. || a. (közlekedés, régies) Vmely járműnek az a joga, hogy más járműveket általában előzhet, ill. a tilosba is behajthat; forgalmi elsőbbség. A tűzoltókocsinak előnye van.
4. Vminek a javát szolgáló megkülönböztetett bánásmód; kedvezés, kedvezmény. Előnyben részesít vkit; mással szemben előnyben részesül vki; előnyt biztosít vki számára. Meg nem engedett előnyt élvez.  Szorgalmad oly kitűnő, Hogy az előnyre méltán tart jogot. (Madách Imre)
Szóösszetétel(ek): 1. előnyszabály; előnyszerzés; előnyverseny; 2. gyalogelőny.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi