irat

Full text search

irat főnév -ot, -a
1. Ügyirat, akta. Az iratok ® csatolásával v. csatolása mellett; az iratokhoz csatolja; iktatja az iratot.  Felturkálták a főispán bőröndjeiben az összes hivatalos iratokat. (Mikszáth Kálmán) || a. A magánfél szempontjából tekintett hivatalos jellegű írás. Fölterjeszti, visszakapja az iratokat. || b. Hivatal, intézmény, szervezet által rendsz. meghatározott alakban kiállított, vmit igazoló, bizonyító írás. Személyi iratok; beszerzi az iratait.
2. Vmiféle írást tartalmazó papír, ill. a rajta levő szöveg. A könyvtárban felejtette az iratait. Asztala tele van cédulával, irattal.  Heraklész … hátrahagyott egy iratot, mintegy végrendeletét. (Péterfy Jenő) Annyi irat meg nyugta … van már abban a fiókban, hogy az ember nem tudja, melyik miféle. (Nagy Lajos)
3. (régies) Irodalmi, főként prózai mű; írásmű. Apokrif iratok. Kossuth emigrációs iratainak II. kötete.
Szóösszetétel(ek): 1. iratállvány; iratborító; iratcsomag; iratgyűjtemény; irathalmaz; iratkapcsoló; iratköteg; iratláda; iratminta; iratnyaláb; irattárca; irattartó; 2. címirat; ékirat; emlékirat; ellenirat; folyóirat; gépirat; gúnyirat; hátirat; kézirat; körirat; okirat; panaszirat; perirat; röpirat; sírirat; szennyirat; távirat; utóirat; ügyirat; vádirat; védőirat; vitairat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi