jelentkezik

Full text search

jelentkezik [e-ë-ë v. e-e-ë] tárgyatlan ige -tem, -ett, -zék (-zen) [e, ë, ë]
1. Bejelenti készségét, hajlandóságát arra, hogy vmilyen munkát elvégezzen, feladatot vállaljon v. vmely közösségnek a tagja legyen. Munkára, tanfolyamra, vizsgára jelentkezik; katonának jelentkezik. || a. <Több személyhez intézett v. általános felszólításra> az illetékesek tudomására adja, hogy a szóban forgó dologra, feladatra vállalkozik.  E két nő pártalan, Jelentkezzék, ki párjaúl igényli. (Madách Imre) || b. <Iskolában, gyűlésen> kezét feltartva v. egyéb módon jelzi, hogy szólni kíván, felelni akar. A tanuló jelentkezik; szólásra jelentkezik.  Azok, kiknek annyira kellene a felelés, mint egy falat kenyér, … nem jelentkeztek, azok társaik háta mögött lapítottak. (Kosztolányi Dezső)
2. <Gyak. idézésre, felszólításra vhol, rendsz. vmely hatóságnál> vmilyen céllal megjelenik. Jelentkezik a katonaságnál; jelentkezik a rendőrségen; jelentkeztek az érdekeltek, az igényjogosultak. A kitűzött határidőig nem jelentkezett.  Elszaporodó kelései, állandó láza miatt orvosi vizsgálatra jelentkezett. (Kuncz Aladár) || a. <Főnöke, fölöttese előtt> megjelenik, hogy bejelentse szolgálatba lépését, v. átvegye a rendelkezést. Jelentkezik a főnökénél, a tábornoknál.  Alig távoztak az osztályok vezéri, Alighogy magában maradt Veselényi, | Kémek jelentkeztek, izzadt, poros kémek. (Arany János)
3. <Telefonon> vmelyik hívott számon <vki, ill. vmelyik hívott szám> megszólal. Ez a szám nem jelentkezik; a központ jelentkezik.
4. (átvitt értelemben, kissé választékos) Vmi feltűnik, felbukkan, megjelenik, mutatkozik. Viharfelhők jelentkeznek; jelentkeznek a betegség tünetei, a szülési fájdalmak. A levélragya vörösfekete folttal jelentkezik a levél felületén.  A botbüntetés eltörlése fölöti vitában egy hatalmas szövetségese jelentkezett a … felsőháznak. (Jókai Mór) A szakállas, halotthalvány arc kimerülten hanyatlott vissza, s tágult szemében már jelentkeztek az ólmos láz víziói. (Kuncz Aladár)
Igekötős igék: bejelentkezik; kijelentkezik; lejelentkezik; visszajelentkezik.
jelentkezett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi